De echte Italiaanse ragù alla bolognese heeft niets te maken met de bolognese saus zoals we die in Nederland vaak maken. We zijn gewend om in de spaghetti al ragù naast het vlees ook veel tomaten en groenten bij te doen. Terwijl de ragù saus zich bijna alleen concentreert op het vlees. Vlees van goede kwaliteit dat je met aandacht bereidt.
Zonder die liefde kun je namelijk ook niet het geduld opbrengen om zolang te wachten. Want daar moet je wel rekening mee houden, je pan met goddelijke saus voor deze spaghetti al ragù heeft circa 5 uur nodig om te pruttelen. Maar als deze dan klaar is, kan het grote smullen genieten. Officieel eten Italianen dit gerecht met tagliatelle, maar ik vind het net zo lekker met spaghetti. En ach, wat maakt het uit. Deze saus is zelfs goddelijk op een broodje. Dus eet het lekker zoals je wilt.
Hoi Francesca,
Vandaag deze saus gemaakt met zelfgemaakte pasta. Heb net van de week mijn Kitchenaid pastaset binnen gekregen en kwam zoekend naar een recept op jouw website terecht. Wat een heerlijke saus! Ik heb wel de verhoudingen iets aangepast en 2 teentjes knoflook en kruiden toegevoegd maar hij is echt zalig. De saus in combinatie met tagliatelle gegeten en zelfs mijn tafelgenoot die niet dol is op tagliatelle vond het heerlijk. Ik heb gelukkig een grote pan saus gemaakt dus kan er nog een paar keer van genieten .
Groetjes,
Elise
Heerlijk, blij dat jullie genoten hebben!
Hoi Francesca!
Ben dit recept ( ook met wat knoflook en kruiden erbij) nu voor de tweede keer aan het maken: Mmmm!! Ook mijn italiaanse vriend vond het heerlijk 😀 dank je wel!!
Graag gedaan!
Hallo Franceska, heb een vraagje over “Spaghetti al Ragù.
Waarom moet dit 5 uur op laag pitje met deze weinige ingrediënten, lijkt
mij dat er geen voedingsstof meer inzit!
Hoor graag van je
Groet van tineke
Gaat om de smaak, je krijgt de authentieke Ragu smaak alleen als je het zo lang laat pruttelen. Spaghetti al ragu eet je niet vanwege de voedingsstoffen ;-).
Beste Francesca, ik mis in dit recept de gesmolten ansjovisfilet, de salie, laurier en marjolein. Is dit domweg een andere regionale versie? Ik doe er zelf ook altijd 2 peperoncini bij en eet het bij voorkeur met tagliatelle. Doe ik het verkeerd?
Bij koken kun je het gelukkig niet heel snel verkeerd doen ;-). Bij Ragu zijn er vast en zeker duizenden variaties op het recept. Deze versie heb ik geleerd op Elba in de Toscane. Waar jouw versie vandaan komt, geen idee, maar het klinkt wel heerlijk. Ik ga het gewoon eens proberen. En met tagliatelle eten is inderdaad traditioneel.
Kan ik deze Ragu ook in de slowcooker maken en zoja moet ik dan veel vocht weglaten??
Kan ik je helaas niet goed mee helpen, want ik heb zelf geen slowcooker 🙂
Lieve Francesca, deze Ragu maak ik inmiddels al een paar jaar volgens jouw recept, iedereen die mee eet vindt het heerlijk èn vraagt altijd ‘mag ik je recept?’, dus vele verwijzigingen naar jouw site.
Zelf maak ik meestal een dubbele portie en vries de saus in voor die drukke-door-de-weekse dagen. Voor de vitaminen een bak rauwe paprika/komkommer/ tomaatjes vooraf😉! Dank je wel!
Graag gedaan, super om te lezen!
Een vriend van ons is getouwd (al meer dan 50 jaar) met een Italiaanse. Zij leerde mij ooit dat ze de ragu inderdaad bijna de hele dag liet pruttelen. Dat is nog eens wat anders dan de kant en klaar potjes uit de supermarkt. Dank voor het recept.