Roergebakken spinazie en spitskool

In dit huis zijn we fan van spinazie, zowel rauw als roergebakken. Alleen niet die uit de diepvries, want de smaak daarvan komt niet eens in de buurt van verse spinazie. Naast de gewone spinazieblaadjes die je overal kunt kopen is er ook een ‘wilde spinazie’ variant verkrijgbaar. Dit is een geïmporteerde variant (ook wel Italiaanse of Belgische spinazie genoemd) met grotere bladeren, omdat in het buitenland ook volgroeid blad wordt geoogst. Daardoor heeft het meer smaak en het slinkt minder dan de jonge blaadjes die we hier gewend zijn.

Wat je nodig hebt voor 4 personen als bijgerecht

– 1 grote zak (wilde) spinazie
– 1 spitskool
– 1 groot sjalotje of 2 kleintjes
– 1 stuk verse gember van 2 cm
– 1 tl kurkuma
– zout
– 2 el zonnebloemolie

Roergebakken spinazie en spitskool_2

Wat je gaat doen

Snijd de spitskool in medium stukken (als je haast hebt, kun je het in de meeste supermarkten al voorgesneden kopen). Snijd het sjalotje in kleine stukjes en schil de gember. Rasp de gember vervolgens helemaal en vang dit op in een bakje.

Verwarm een grote wok op hoog vuur en voeg hier de olie aan toe als deze heet is. Allereerst het sjalotje toevoegen. Goed blijven roeren zodat het niet aanbakt. Voeg het maggiblokje hier aan toe (als je hier niet mee werkt, dan later in het proces – als de spinazie ook is toegevoegd – zout toevoegen), de gember en de kurkuma. Blijf roeren totdat je een mooi geelkleurig mengsel heb wat goed ruikt. Ongeveer 1 a 2 minuten.

Bak in dit mengsel allereerst de spitskool. Circa 2 minuten totdat de kool er mooi glazig uitziet. Voeg daarna in 2 delen de wilde spinazie toe. Blijf roeren (makkelijkste is met 2 pollepels) totdat de spinazie iets is geslonken. Niet te lang blijven roeren, want je wilt dat de spinazie nog wel een beetje een bite blijft houden.

Pak een gezellige schaal en schep de roergebakken spinazie en spitskool er gelijk in, zodat het niet blijft door garen. Als je hoofdgerecht nog niet gereed is, dek dan de schaal af met aluminiumfolie totdat je gaat eten.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Roergebakken spinazie en spitskool”

  1. Superlekker deze Ces! Wij hebben het vanavond ook gemaakt.. Maar net ietsjes anders 🙂

    Wij hadden geen spitskool in huis, maar wel verse koriander, knoflook en een pepertje.

    De ‘Yummie grote garnalen salade’ is het volgende op onze ‘to-eat-list’.. Keep you posted!

  2. Met dunne reepjes kip, wat kruiden en citroen olie erbij. Afgemaakt met wat gekneuze ongezouten cashewnoten helemaal lekker. Echt een voorjaars gerechtje. Dank voor je basis recept.😁