Supermarktsafari: Zo duurzaam zijn de PLUS winkels

Samenwerking – Duurzaamheid lijkt hét toverwoord te zijn in deze tijd. En dat is niet zonder reden, want verduurzamen is hard nodig. Vooral in het land der supermarkten, want daar consumeren we wat af. Maar als je je er een beetje in gaat verdiepen kom je erachter dat het vaak cosmetisch gebeurt, maar dat er onderaan de streep weinig veranderd. Tot ik ging samenwerken met PLUS en ontdekte dat zij écht keuzes durven te maken waardoor er substantieel wel iets veranderd. Denk aan de keuze die zij voor ons als consument maken door alleen nog maar minstens vrije uitloopeieren te verkopen die het 2-sterren Beter Leven Keurmerk hebben. Of dat zij de enige supermarkt zijn die 100% Fairtrade en klimaatneutrale bananen verkopen. Durf ik te stellen dat PLUS de meest verantwoorde supermarkt van Nederland is? Ja, dat durf ik. En vandaag neem ik jullie mee op supermarktsafari door de PLUS winkel van Sabine Zondag in Pijnacker om te laten zien op welke vlakken ze dit allemaal doen.

[WINACTIE IS AFGELOPEN] Ga zelf ook op supermarktsafari en maak kans op een PLUS Cadeaukaart

Ken je PLUS nog niet als supermarkt en wil je zelf ook ontdekken hoe duurzaam ze zijn? Dat is mooi, want ik mag 5 cadeaubonnen van 20 euro ter beschikking stellen voor jouw eigen supermarktsafari. Laat een reactie achter onderaan deze blog waarin je me vertelt waarom je hier kans op zou willen maken. De winnaars maak ik op maandag 17 februari bekend en zij gaan op ontdekkingstocht. Het enige wat ik aan je vraag in ruil is om op social te delen wat jou het meest verrast heeft op het gebied van duurzaamheid bij PLUS. En die zal ik dan vervolgens ook weer delen op mijn social kanalen!

Ik ging winkelen bij PLUS en nam mee…

…lokale producten

Bij binnenkomst viel me gelijk de lokale betrokkenheid met Pijnacker op. Zoals de sponsoring van lokale sportclubs en verenigingen, de steun aan de Voedselbank met producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten en de ruimte die er is in de schappen voor producten van lokale leveranciers. Zo zag ik Pijnackerse komkommers, prachtige bloemen (die ook nog duurzaam geteeld zijn) van de lokale bloemist, Pijnackerse likeuren, vers bereidde vismaaltijden van de lokale visboer én brood van de Pijnackerse bakker. En dat brood was echt ontzettend lekker. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar de krentenbollen waren zelfs nog veel lekkerder dan de bollen van mijn lokale bakker uit Zoetermeer…

…100% Fairtrade en klimaatneutrale bananen

Ik stipte het in de inleiding al even aan, maar er is meer uit te leggen over de 100% Fairtrade en klimaatneutrale bananen van PLUS. Sinds 2010 zijn hun bananen al Fairtrade. Dit betekent dat ze de bananenboeren in Colombia een Fairtrade minimum prijs én een Fairtrade premie betalen. Ook als de bananen in de aanbieding zijn. Met deze premie kunnen boerenorganisaties in ontwikkelingslanden investeren in hun bedrijf, en in een beter leven. Daarnaast zijn alle onverpakte  PLUS bananen klimaatneutraal. En als je weet dat bananen het meest verkochte product zijn in supermarkten, snap je hoe belangrijk dit is. Bananen telen en vervoeren veroorzaakt CO2-uitstoot. PLUS minimaliseert deze uitstoot en de rest wordt gecompenseerd door te investeren in duurzame energieprojecten.

Je kunt trouwens precies zien waar de bananen vandaan komen door de QR-code op de je banaan te scannen. Je ziet dan precies welke weg de banaan heeft afgelegd vanaf de bananenplantage in Colombia tot aan de winkel van PLUS. Dit kun je ook hier zien op de site.

…alledaagse groenten die standaard laag geprijsd zijn

Op de groenteafdeling ontdekte ik schappen met alledaagse groenten die standaard laag geprijsd zijn. Zelfs de komkommers die dus gewoon uit Pijnacker komen. Is het niet nodig dan zijn ze niet verpakt in plastic. De nevel die wordt verspreid over de groenten zorgt ervoor dat ze langer vers blijven. En de koelingen rondom besparen 15% op energie. Verder viel me op dat de zakjes die je kunt pakken voor de groenten composteerbaar zijn, maar je kunt ook duurzame groenten- en fruitzakjes kopen.

…biologische, vegetarische en vegan producten

Ben je specifiek op zoek naar biologische, vegetarische of vegan producten dan is daar ruime keuze in. Zo ontdekte ik een groot biologisch schap en is er voor vrijwel ieder product wel een biologische variant te vinden. Die vaak ook nog aantrekkelijk geprijsd is zodat het bereikbaar wordt voor iedereen.

Een dagje geen vlees of vis wordt gestimuleerd met de vegetarische alternatieven. En ik ontdekte zelfs een vegan diepvrieswand met een groot aanbod aan vegan producten.

…verantwoord gevangen of gekweekte vis

Alle vis die PLUS verkoopt is duurzaam gevangen of gekweekt en dat kun je herkennen aan het MSC- of ASC-keurmerk. En dat vind ik top! Wat ik ook top vond trouwens, waren de verse dagmaaltijden van de lokale visboer. Met heel veel keuze ook nog zelfs.

…Fairtrade koffie, thee en chocolade

Wederom een duurzame keuze die PLUS voor ons als consument heeft gemaakt en waar we niets van voelen in onze portemonnee: alle koffie en thee van PLUS is Fairtrade en klimaatneutraal. En de cacaoboeren krijgen standaard een Fairtrade minimumprijs én extra premie voor alle PLUS chocolade. Niet alleen voor de repen chocolade, maar dus ook bijvoorbeeld voor de hagelslag van het PLUS huismerk.

…kleinere verpakkingen frisdrank

De inhoud van de blikjes frisdrank van PLUS is standaard aangepast van 330 ml naar 250 ml. En daarnaast vind je in het frisdrankschap caloriemeters die heldere informatie geven. Dergelijke meters vind je trouwens ook in het ontbijtschap (suikermeter) en bij het brood (vezelmeter). Dit vind ik een hele goede zaak, omdat dit producten zijn waarbij je vaak ongemerkt heel veel calorieën binnen krijgt of vrijwel geen vezels (denk aan volkoren brood versus donkerbruin brood). Door de meters kun je bij het schap bewustere keuzes maken.

…een doosje vrije-uitloopeieren

Vrije-uitloopeieren zijn bij PLUS de standaard. Vaak wordt gedacht dat scharreleieren een goede keuze zijn, maar dit is niet het geval. Scharrelkippen komen namelijk niet buiten en vrije uitloop-kippen wel. Die gaan alleen ’s nachts op stok, maar komen overdag buiten. Daarom vind je bij PLUS minimaal eieren van deze kippen met het 2-sterren Beter Leven keurmerk, maar je kunt ook kiezen voor de GIJS of biologische eieren die 3 sterren hebben.

…producten met korting die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten

Zodra een product tegen de houdbaarheidsdatum aan zit, wordt dit kenbaar gemaakt door er een rood-witte kortingssticker op te plakken. Koop zo’n product als je het ook daadwerkelijk nodig hebt (of kunt invriezen), want daarmee ga je voedselverspilling structureel tegen. Maar ook al koop je het niet, dan komt het nog steeds goed terecht. PLUS gooit namelijk liever niets weg en goed eten wat niet wordt verkocht doneren ze graag. PLUS heeft veelal samenwerkingen met de Voedselbank en kinderboerderijen om deze producten goed terecht te laten komen.

Nadat ik had afgerekend…

…vroeg ik me af of het nog beter kan dan dit. Ja, natuurlijk en ik weet bijna wel zeker dat PLUS er ook zo over denkt. Maar veranderingen gaan in stapjes en iedere dag wordt er weer een gezet. Als landelijke supermarktorganisatie en Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland (al 5 jaar op rij tot uitgeroepen) staat aandacht voor goed eten in alles wat ze doen centraal. Na mijn supermarktsafari werd mij dit ook duidelijk en ga ik vaker mijn boodschappen bij PLUS doen. Want aandacht voor goed eten is voor mij ook een van de belangrijkste dingen die er is.

Zijn er voor jou nog punten die beter of anders kunnen? Laat dit dan weten in een reactie hieronder, al jullie feedback deel ik met PLUS en daar gaan ze dan serieus naar kijken.

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Supermarktsafari: Zo duurzaam zijn de PLUS winkels”

 1. Ik ben DOL op nieuwe supermarkten ondekken in Nederland en Buitenland. Kan er zo een uur zoet zijn. En zelfs de ene supermarkt van dezelfde keten is de ander niet. Dus kom maar op met de plus safari

 2. Wauw Dat lijkt mij super tof! Ik vind het belangrijk om te denken aan het milieu en daarbij te gaan voor duurzame producten. Ik vind de plus een leuke winkel en zou graag op safari gaan naar de duurzame producten bij de plus. Ik houd er van om lekker nieuwe producten te ontdekken. Met een safari hoed en een netje kun je mij dan vinden in de plus!

 3. Als student heb ik het niet altijd even breed, maar ik wil steeds meer gaan kiezen voor betere producten. Zo eet ik al steeds meer vegetarisch en biologisch, maar zijn de opties niet altijd uitgebreid! Nu ik lees dat je bij de plus veel biologisch, regiogebonden en vegetarische producten kan vinden, zou ik zeker graag op safari willen in de plus bij mij in de buurt 😁

 4. Ik ga graag op supermarkt Safari bij de Plus, tot deze blog had ik geen idee dat de Plus zo bewust bezig is met lokaal en duurzaam! Ik ga graag bij de Plus hier in de buurt bekijken wat zij lokaal aanbieden en het verder assortiment uitproberen.

 5. Wow, wist niet dat PLUS zo’n voorloper is op het gebied van duurzaamheid. Ga steeds beter letten op duurzaamheid in de supermarkt, maar ook daarbuiten. Zou heel tof zijn om dat op een safari met een cadeaukaart te gaan ontdekken.

 6. We hebben dins vorig jaar ook een plus in de omgeving erbij gekregen, alleen ben ik er nog nooit geweest. Ken weinig van de plus, het lijk mij erg leuk om op supermarkt safari te gaan in de plus 🙂

 7. Ik wist echt niet dat de Plus zo’n koploper was op dit gebied en dat wil ik erg graag ervaren en als ik de cadeaubon win, wil ik graag een stukje omfietsen en me laten verrassen oa met de lokale producten

 8. Ik ben steeds bewuster bezig, vooral ook om vlees bijna volledig te schrappen en te zoeken naar andere opties. Duurzaamheid vind ik enorm belangrijk, omdat we de oorsprong niet zien, alleen lezen. Iedereen ter wereld verdiend een eerlijk loon, dus ik
  zeg kom maar op💪🏻

 9. Gaaf dat jij dit nu beschreven hebt. Ik ben al jaren fan van onze buurtsuper Plus de Greef! Maar de laatste jaren en zeker ook na de grote verbouwing zijn er steeds meer biologische/fair trade en vegan artikelen in de winkel gekomen. Wij zijn daar heel erg blij mee. Wij eten al weinig tot geen vlees, zijn bewust in het gebruik van gezonde voeding en materialen, zoals papieren zakken i.p.v. plastic en zijn daarom erg blij met deze winkel zo dichtbij. En niet te vergeten met de altijd enthousiaste werknemers. Ik zou de cadeaukaart heel graag willen geven aan een vriendin van mij die het financieel niet makkelijk heeft, maar wel graag gezond en verantwoord wil eten en leven.

 10. Ik heb wel een Plus in de buurt, maar kom daar nooit. Misschien is het een goed idee om daar de boel toch eens goed te gaan verkennen. 🙂

 11. Plus is in Nederland toch wel mijn favoriete supermarkt, maar ik had er geen idee van dat zij zo voorop lopen als het gaat om duurzaamheid. Ik heb wel al de kartonnen boodschappendoos, en koop ook regelmatig lokale producten, maar zou graag willen ontdekken wat Plus nog meer aan duurzaamheid te bieden heeft.

 12. Mijn week boodschappen doe ik altijd bij AH. Kleinere boodschappen wel bij Plus. Graag zou ik een cadeaukaart winnen om een test te doen met de week boodschappen. Eerder ben ik van Plus naar AH ‘overgestapt’ omdat (vooral de groente die ik kocht) niet meer vers was na een paar dagen en dat vind ik bij AH anders. Ook de porties vlees vind ik bij AH ‘logischer’ met een gezin (grotere porties in één i.p.v. meerdere bakjes moeten kopen)

  1. Ik zou graag kans maken! Ik ben me steeds meer aan het ontwikkelen en verdiepen in het zo klein mogelijk maken van mijn ecologische voetafdruk. Het begon een aantal jaar geleden met het schrijven van een essay over duurzaamheid op stage en bracht dat steeds meer toe in mijn persoonlijke leven. Ik doe 1x per week boodschappen, vries al mijn restjes in, kijk naar de seizoensgebonden producten en aanbiedingen (goed voor mij, mijn portemonnee en het milieu) vind het belangrijk waar producten vandaan komen en hou ervan het verhaal te kennen (Tony Chocolonely doet dat naar mijn mening heel leuk!)! Ik wil zo min mogelijk plastic bij mn producten. Het bewuster worden helpt enorm als winkels daar informatie over geven en vind het supertof hoe PLUS hiermee omgaat!

 13. De Plus is eigenlijk een supermarkt die ik niet vaak bezoek, maar na het zien en lezen van jouw blog moet ik daar misschien toch maar eens vaker heen. Ik wordt wel enthousiast van alle goede en duurzame tips in de winkel! Een tegoedbon zou daarbij natuurlijk helemaal te gek zijn 😉

 14. Ik zou graag de cadeaubonwillen winnen…bestel nu alles bij de jumbo en zou wel eens met hun assortiment kennis willen maken. Als ik bovenstaande lees wordt ik al enthousiast dus … 👏🏻

 15. Helaas geen Plus in mijn woonplaats, maar wel in de plaats waar ik werk en iets verderop in de woonplaats van mijn zusje. Beide winkels bezoek ik dan ook regelmatig. Wat leuk dat je deze safari bent aangegaan, ik heb veel nieuwe info gekregen die ik zal meenemen. En dat zou natuurlijk helemaal leuk zijn met een cadeaubon op zak!

 16. Ik ben nog nooit in de plus in mijn dorp geweest, maar ga m graag ontdekken na jouw enthousiaste verhaal!!

 17. Ik zou dit graag willen winnen. Ik ben steeds bewuster bezig met boodschappen doen rondom duurzaamheid. Zeker boodschappen doen voor één persoon is soms vrij lastig. Daarnaast ken ik de Plus supermarkt eigenlijk niet goed van binnen 🙈. Ik zal me vereerd voelen op safari te mogen en de Big 5 (vast veel meer duurzame producten 😉) of the plus the gaan ontdekken.

 18. Ik zou dolgraag eens willen ervaren of de plus beter is als onze ah. Daar grijp ik te vaak mis

 19. Meestal “vlieg” ik door de Plus. Hup hup. Maar eens op excursie er doorheen dat lijkt me een super plan!!! Vega, duurzaam en biologisch daar word je toch blij van!

 20. Graag wil ik meedoen met de Plus actie. Supergoed dat ze zo bezig zijn met het helpen bij verantwoorde keuzes maken. Ik ben er ook net 3 maanden heel erg mee bezig om me 1. Beter in mn vel te voelen 2. Keuzes te maken waardoor de volgende generatie ook nog van deze mooie wereld kan genieten 3. Te verdiepen wat voeding voor effect heeft op je lichaam, en dat is tot nu toe bizar!! Het zou supertof zijn als ik win!

Reacties zijn gesloten.