Surinaamse bami

Surinaamse bami is wellicht een van de makkelijkste Surinaamse gerechten om te maken. Van oorsprong is het geen echt Surinaams gerecht, maar is het ontstaan door de Javaanse emigranten. Dat is het mooie van de Surinaamse keuken. Doordat de bevolking een mengelmoes is Hindoestanen, Creolen, Javanen, Chinezen en andere bevolkingsgroepen, heeft dit veel impact gehad op de wijze van koken. Traditionele gerechten zoals nasi goreng, soto ajam en bami goreng zijn vervolgens ‘versurinamiseerd’. Resulterend in een rijk pallet aan Surinaamse gerechten met kenmerkende smaken. Die nog steeds authentiek worden bereid zonder lifjes en lafjes. Geen polonaise aan de Surinaamse keuken, daar houden ze niet van. Gelukkig maar.

Bij ons thuis maakt The Mr. vaak de bami. Ik heb hem daarom zijn recept ontfutseld en op veler verzoek komt deze vandaag op de blog. En jazeker, de bami wordt gemaakt met spaghetti. Dus niet allemaal vragen of ik wellicht een foutje heb gemaakt in de ingrediëntenlijst. De bami wordt vaak gegeten als basis, net als witte rijst of nasi, en daar worden dan nog diverse gerechten bij geserveerd. Denk aan gemarineerde kip of roergebakken spinazie met ui en knoflook. De sambal en zuur van komkommer mogen niet op tafel ontbreken. Voor de doordeweekse bami bak ik de kip gewoon mee en als ik geen zuur in huis heb, snijd ik net zo makkelijk een komkommer in halve maantjes en serveer die erbij.

Surinaamse bami_2

Wat je nodig hebt voor 4-6 personen

– 500gr spaghetti
– 3 kleine, vierkante Maggiblokjes (te koop bij supermarkt en toko)
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 300gr kippendijenfilet
– 4 takjes verse selderij
– zonnebloemolie
– 1/2tl zwarte peper
– 1/2tl 5 spices poeder
– 1 stukje verse gember van 2cm
– 1 volle tl tomatenpuree
– 5el zoute ketjap (sojasaus)
– 2el zoete ketjap

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

Kook de spaghetti beetgaar in een ruime pan met kokend water en 2 Maggiblokjes.

In de tussentijd hak je de knoflook en ui helemaal fijn en snijd je de kippendijenfilet in stukjes. Haal de blaadjes selderij van de takjes af en hak deze grof. Giet de spaghetti af in een vergiet en schep terug in de pan. Schenk er een halve eetlepel zonnebloemolie en 1 eetlepel zoute en zoetje ketjap over en meng dit goed door de spaghetti zodat alle sliertjes goed bedekt zijn.

Pak een grote wok en verhit deze. Schenk er 1 eetlepel zonnebloemolie in en fruit daarin de ui en knoflook een minuut. Voeg 1 Maggi blokje, zwarte peper, 5 spices poeder, stukje gember en een klein scheutje water toe en bak dit geheel nog een minuut of 2. Schep daarna de stukjes kip erbij en bak op medium/hoog vuur totdat de kip aan de buitenkant een bruin laagje heeft en van binnen gaar is. Op het laatst bak je de tomatenpuree nog een minuut mee. Zet het vuur laag en schenk er 4 eetlepels zoute en 1 eetlepel zoete ketjap bij en schep vervolgens de spaghetti erdoor. Doe dit rustig met 2 lepels en zorg ervoor dat alles goed vermengd raakt. Warm even door en proef of het goed op smaak is. Zo niet, dan voeg je nog wat extra zoute en/of zoete ketjap toe. Op het laatst schep je de grofgehakte selderij erdoor.

Tip: vegetarische bami eten? Laat dan de kippendijenfilet eruit en vervang door tofu of vegetarische kip stukjes.

Surinaamse bami_3

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept surinaamse bami gemaakt van spaghetti. Lekker met gemarineerde kip of roergebakken spinazie met ui en knoflook. Sambal en zuur van komkommer mogen niet op tafel ontbreken. #surinaams #bami

Eetkalender 2020
Koop 'm nu in de pre-sale zonder verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Surinaamse bami”

  1. Geweldig en bedankt voor de mooie en goede uitleg over het ontstaan van de Javaanse Bami( en de meeste “Surinaamse” gerechten)

    Lekkerrr met sambel Bami

  2. Is de 500 gram spaghetti gekookt of ongekookt? Lijkt me wel heel erg lekker! Word zo’n grote portie spaghetto niet wat plakkerig als er maar een halve eetleper olie en 2 eetlepels ketjap in gaan voordat je klaar bent met de kip? Ik kook nog niet zo lang dus heb er niet zoveel verstand van, hopelijk snel een reactie want wil het heel graah gaan maken!:)

  3. Een lekker en eenvoudig recept.
    Zelf zou ik de maggiblokjes en 5 kruidenpoeder weglaten.
    Voor mij wordt het dan allemaal wat te kruidig.
    De verse selderij geeft het een extra smaakaccent.
    Een lente uitje op het laatst er door geeft het nog eens wat extra’s.

    Dat is het voordeel van bami.
    Je kan het eindeloos variëren.

    Natuurlijk ook goed te combineren met noodles, mienestjes etc.

  4. Hi,
    Tot mijn 4e heb ik in Suriname gewoond en het eethuisje verderop onderaan de dijk was mijn favoriete stek. Herinneringen aan bami eten en rijst met bonen en kip, ik heb er talrijke. Nu 40+ maak ik voor het eerst zelf de bami, van jouw recept, en wauw!!! Alle memories komen terug – de smaak en geur van Suriname. Heerlijk en dank voor dit recept

  5. Ik ga hem zo weer maken. Het gezin is er gek op. Ik heb overigens nog wel kipkluifjes gemarineerd. Die komen er extra bij. Het is een heerlijk recept Francesca. Dank je wel hiervoor.

    1. Ja, er zit zout in, maar ik heb nooit berekend hoeveel. Dat kan je op het oog niet zien :-). Je kunt er eventueel voor kiezen om geen maggiblokjes te gebruiken, maar dan wordt de smaak wel anders.

  6. Hai Francesca,
    Kan ik de verse gember vervangen door gemberpoeder of maakt dat een groot verschil?
    En welk soort maggiblokjes gebruik je hiervoor?
    Bedankt alvast.
    Groetjes Rita