Surinaamse bami

Surinaamse bami is wellicht een van de makkelijkste Surinaamse gerechten om te maken. Van oorsprong is het geen echt Surinaams gerecht, maar is het ontstaan door de Javaanse emigranten. Dat is het mooie van de Surinaamse keuken. Doordat de bevolking een mengelmoes is Hindoestanen, Creolen, Javanen, Chinezen en andere bevolkingsgroepen, heeft dit veel impact gehad op de wijze van koken. Traditionele gerechten zoals nasi goreng, soto ajam en bami goreng zijn vervolgens ‘versurinamiseerd’. Resulterend in een rijk pallet aan Surinaamse gerechten met kenmerkende smaken. Die nog steeds authentiek worden bereid zonder lifjes en lafjes. Geen polonaise aan de Surinaamse keuken, daar houden ze niet van. Gelukkig maar.

Bij ons thuis maakt The Mr. vaak de bami. Ik heb hem daarom zijn recept ontfutseld en op veler verzoek komt deze vandaag op de blog. En jazeker, de bami wordt gemaakt met spaghetti. Dus niet allemaal vragen of ik wellicht een foutje heb gemaakt in de ingrediëntenlijst. De bami wordt vaak gegeten als basis, net als witte rijst of nasi, en daar worden dan nog diverse gerechten bij geserveerd. Denk aan gemarineerde kip of roergebakken spinazie met ui en knoflook. De sambal en zuur van komkommer mogen niet op tafel ontbreken. Voor de doordeweekse bami bak ik de kip gewoon mee en als ik geen zuur in huis heb, snijd ik net zo makkelijk een komkommer in halve maantjes en serveer die erbij.

Wat je nodig hebt voor 4-6 personen

– 500 gr spaghetti
– 3 kleine, vierkante Maggiblokjes (te koop bij supermarkt en toko)
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 300 gr kippendijenfilet
– 4 takjes verse selderij
– zonnebloemolie
– 1/2 tl zwarte peper
– 1/2 tl 5 spices poeder
– 1 stukje verse gember van 2cm
– 1 volle tl tomatenpuree
– 5 el zoute ketjap (sojasaus)
– 2 el zoete ketjap

Wat je gaat doen voor de Surinaamse bami

Bereidingstijd: 30 minuten

  1. Kook de spaghetti beetgaar in een ruime pan met kokend water en 2 Maggiblokjes.
  2. In de tussentijd hak je de knoflook en ui helemaal fijn en snijd je de kippendijenfilet in stukjes. Haal de blaadjes selderij van de takjes af en hak deze grof.
  3. Giet de spaghetti af in een vergiet en schep terug in de pan. Schenk er een halve eetlepel zonnebloemolie en 1 eetlepel zoute en zoetje ketjap over en meng dit goed door de spaghetti zodat alle sliertjes goed bedekt zijn.
  4. Pak een grote wok en verhit deze. Schenk er 1 eetlepel zonnebloemolie in en fruit daarin de ui en knoflook een minuut.
  5. Voeg 1 Maggiblokje, zwarte peper, 5 spices poeder, stukje gember en een klein scheutje water toe en bak dit geheel nog een minuut of 2.
  6. Schep daarna de stukjes kip erbij en bak op medium/hoog vuur totdat de kip aan de buitenkant een bruin laagje heeft en van binnen gaar is. Op het laatst bak je de tomatenpuree nog een minuut mee.
  7. Zet het vuur laag en schenk er 4 eetlepels zoute en 1 eetlepel zoete ketjap bij en schep vervolgens de spaghetti erdoor. Doe dit rustig met 2 lepels en zorg ervoor dat alles goed vermengd raakt. Warm even door en proef of het goed op smaak is. Zo niet, dan voeg je nog wat extra zoute en/of zoete ketjap toe. Op het laatst schep je de grofgehakte selderij erdoor.

Tip: vegetarische bami eten? Laat dan de kippendijenfilet eruit en vervang door tofu of vegetarische kip stukjes.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Surinaamse bami”

  1. Hoi Tamara, Ik heb het gemaakt en de dag erop nog opgebakken. Bij klaar en afgekoeld gewoon in de koelkast. Bij opbakken/magnetron een beetje olie erbij (niet teveel) en alle smaken zijn nog intenser dan de vorige dag. Top… Eet smakelijk 🙂

      1. Francesca, maandag 24-2, ga ik naar de Suriname tentoonstelling in Amsterdam en dan maak ik jouw recept van de Surinaamsebami in het weekend, om alvast helemaal in de stemming te komen….😊dankjewel voor dit heerlijke recept💖

    1. Ipv maggiblokjes kun je ook lavas gebruiken. Deze noemt men ook wel maggiplant. Een heerlijk kruid ook voor in de kippensoep bv. De maggiplant doet t prima buiten en heb je e hele zomer vers. En…. zonder gluten.

  2. Hoi, ik las dat je beter zout kan gebruiken ipv groentebouillonblokjes. Hoeveel zout moet ik dan toevoegen of eventueel hoeveel groente bouillonblokjes? Alvast bedankt!

  3. Hallo Fransesca, ik volg al een hele tijd jouw blog en heb ook al aardig wat recepten gemaakt. Deze Surinaamse bami is echt één van onze favorieten en hebben we al een paar keer gegeten. Gister nog. En vanavond eten we de Surinaamse kipkerrie broodjes. Ook zo’n topper bij ons thuis. Heerlijk!

  4. Ziet er smakelijk uit….dan zou ik bijna heimweh krijgen, ik heb er namelijk 2,5 jaar gewoond…..
    mooi land met mooie mensen ( en lekker eten )

  5. Francesca, wat maak jij een heerlijke recepten! Ik heb jouw recept voor deze bami al drie keer gemaakt nu en jouw originele recept is uiteraard heerlijk. Nooit geweten dat het inderdaad zo super simpel is.

    Zelf maak ik het met drie twists, ik gebruik laos en ik gebruik ook twee soorten sambal hierbij (Brandal en Javaanse sambal). Is echt heel lekker! Mijn moeder is er helemaal gek op, zat zo te genieten dat ik er een video van hebt gemaakt haha, ben je dankbaar voor dit recept en ik ga heel snel ook andere recepten uitproberen.

  6. Ga het recept binnenkort proberen, ben gek op Surinaams eten. Maar ga er zeker geen spaghetti in doen. Maar echt de bami die er in hoort. De Surinamers gebruiken ook geen spaghetti natuurlijk.
    Bij gebrek aan de Surinaamse bami is spaghetti wel goed alternatief.

  7. Hoi hoi,

    Ik ga morgen deze Surinaamse bami maken!
    Ik vroeg me alleen af of ik de kip nog apart moet kruiden? Zoja, welke kruiden kan ik het best gebruiken. 🤗
    Bedankt alvast!
    Groetjes Anita

  8. Francesca, Heel graag wil ik ” jouw” Surinaamse bami in de wok op de BigGreenEgg maken. Heb jij tips hiervoor? . Heb jij hier misschien ervaring mee? Bedankt alvast voor het meedenken

    1. Yes, doen wij regelmatig :-). Wij verhitten de barbecue tot 180 graden en plaatsen het rooster hoog. Daarop komt de wok. Verder kun je het op dezelfde manier maken als dat je het binnen in de keuken maakt. Het is even wennen en een beetje spelen. Handig om een vuurvaste spatel met lange steel te hebben of doe een goede handschoen aan. Omdat je wel regelmatig de barbecue moet openen om te kunnen roeren.

    2. Je kan ‘m op dezelfde manier maken in een wok of paellapan op de Egg. Temperatuurt niet te hoog (rond de 175 graden) en zet het rooster hoog waar je de pan vervolgens op zet. En dan lekker bami maken!

  9. Ik heb dit al 2 keer gemaakt, maar als het klaar is is alles afgekoeld. Ik krijg het niet warm om lekker te zijn.
    Ik gebruik inductie.
    Wie weet een oplossing.
    Als ik het nog even in de magnetron doe dan wordt het droog

    1. Of het inductie of gas is, maakt verder niet uit. Je kunt de pan op laag vuur rustig laten opwarmen en regelmatig de bami omscheppen. Eventueel een scheutje zonnebloemolie toevoegen. Magnetron kan ook (doen wij zelf ook). Ik heb zelf geen ervaring met droger worden, misschien zet je de magnetron te hoog?

    2. Gewoon in een pan op het vuur zetten met de deksel erop en op lage stand verwarmen terwijl je af en toe omschept. Eventueel nog een klein scheutje zonnebloemolie toevoegen, maar dat vind ik nooit nodig.

  10. Oh wauw!!! Vandaag dit recept gemaakt, heerlijk! Ik ervaarde zelfs een nostalgisch momentje. Vervang de kip door rundergehakt en laat de gember en 5 spice achterwege, voila! De spaghetti Bolognese van mijn Indo moeder! Nou weet ik hoe ze die (ongeveer) maakt 😎.