Surinaamse marinade van The Mr.

Mijn Mr. kan ontzettend lekker koken. Hij doet het alleen niet zo vaak. Nou geef ik ‘m ook niet veel ruimte daarvoor met mijn wekelijkse receptenplanning. Terwijl ik het eigenlijk heerlijk vind als hij in de keuken staat. Afgelopen week had ik een openbaring, want ik kan zijn recepten natuurlijk ook gewoon hier posten! En als jullie die nou heel lekker vinden dan gaat hij vast meer koken en kan ik meer achterover leunen en proeven. Slim hè 😉

Surinaamse marinade2

Een recept wat ik graag met jullie wil delen is zijn marinade. De onovertroffen Surinaamse marinade voor kip of rund. Zo’n marinade die je met liefde maakt en uren laat intrekken voor de meest intense smaak. Aangezien we al in het BBQ seizoen zijn beland, wordt het tijd dat ik deze met jullie deel. Maar je mag de kip van mij ook bakken in de oven, in de grillpan, in de Airfryer of waar je ook in bakt. Als je maar zorgt dat je de tijd hebt genomen om de marinade te laten intrekken. En vergeet vooral die liefde niet, volgens The Mr. is dat het ‘secret ingredient’ waar elke marinade niet goed, maar juist perfect van wordt.

Wat je nodig hebt voor circa 1,5 kilo kip

– 2 uien
– 1 teentje knoflook
– 50ml sojasaus
– 50ml ketjap
– 10ml arachideolie
– 1el gemberolie (of 1tl geraspte gember)
– 2×2 kleine Surinaamse maggiblokjes, verkruimeld
– 1/2el bruine basterdsuiker
– 1/2tl 5 spices poeder
– 1/2tl pimentpoeder
– 1/2tl laos poeder
– 1/2tl korianderzaad
– 1,5 kilo kipstukken (naar keuze)

Wat je gaat doen

Eigenlijk is het verzamelen van alle ingredienten nog het meeste werk, want de bereiding is niet zo complex. Hak allereerst 1 ui + de knoflook helemaal fijn. Als je verse gember gebruikt i.p.v. gemberolie dan maal je deze hier ook mee. De andere ui hak je grof.

Surinaamse marinade3

Pak een grote platte schaal waar alle ingredienten voor de marinade in gaan en meng alles goed, en met liefde, door elkaar. Doe de stukken kip (eventueel eerst nog gewassen) bij de marinade en smeer de kip helemaal in, wederom met liefde, met de marinade. Dek de schaal af en laat minstens een uur of 8 intrekken. Ideaal is het als je de avond van te voren marineert, de kip af en toe nog even husselt in zijn marinade en dan de volgende dag bakt.

Surinaamse marinade4

PS zo ziet trouwens onze keuken eruit na het maken van 1 bakje marinade, hihi.

Surinaamse marinade5

Tip: mag je kip wat pit hebben? Maal dan ook ‘n pepertje fijn en meng deze door de marinade.

Op zoek naar meer Surinaamse recepten? Die vind je hier.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Surinaamse marinade van The Mr.”

  1. Dit ga ik zeker proberen, wij zijn gek op dit soort eten (en letten op de lijn, dus eten vaak kip) , het ziet er lekker uit! Maar ik heb 2 vragen:
    ‘Soja saus’, is dit light soy sauce of dark soy sauce? Ik zie altijd beide bij de toko.
    En bedoel je 4 maggiblokjes (er staat 2 x 2 maggiblokjes)?
    Dank!

    1. Ha Phyllis, een Kikkoman sojasaus is hier prima voor. En met maggiblokjes bedoel ik de kleine vierkante. Die zitten per 2 verpakt. Niet de ‘grote’ bouillonblokjes waar we een halve liter soep van maken.
      Succes!

  2. DAT ziet er lekker uit zeg. Ga gelijk kip halen om dit morgen te eten!! Kan het lekker lang marineren. Nog even bedenken wat ik erbij ga eten, maar wordt vast heerlijk!

  3. Jummie!! Dit ga ik morgenochtend uitproberen (inclusief peper).. En wat dat eindresultaat van de keuken betreft; zo ziet het er bij mij ook altijd uit na het koken.. Zou het aan mijn deels Surinaamse bloed kunnen liggen?? Hoe goed ik het ook probeer, ik houd het niet netjes. Heb je daar ook nog goede tips voor? 😀

  4. Hi,
    Ik wilde dit van het weekend met de Surinaamse bami gaan maken, maar moet je deze marinade met zoete of zoute ketjap maken?
    Op de foto lijkt hij de zoute ketjap te gebruiken maar het lijkt mij zo zout worden met soyssaus, zoute ketjap, en 4 maggiblokjes.
    Maar misscien heb ik dat wel helemaal verkeerd 🙂

    1. Ha Inge, met sojasaus en zoete ketjap. Komt prima in orde, het is namelijk 1,5 kilo kip in het recept. Die heeft wel wat smaak nodig 😉 Het zijn trouwens geen 0,5 liter maggiblokjes, maar de kleine vierkante. Even voor de zekerheid!

      1. Oke bedankt voor je snelle reactie. Helaas door moeten schuiven naar eind van de week.
        Wel vanmorgen alvast de kruiden bij de toko gehaald. Ben heel benieuwd laat nog een reactie achter als we het hebben gegeten 🙂

  5. De kip ligt in de marinade. Wil ze morgen in de gril oven klaarmaken (niet echt bbq weer 🙂 ) Hoe lang en op welke temperatuur komen ze dan het beste tot hun recht?

  6. Er staat in het recept: 1/2el Is dat 1 a 2 eetlepels of een halve eetlepel? Hoelang moet dit in de airfryer en op hoeveel graden? Het lijkt me heerlijk.

  7. Mijn Nigeriaanse man woont nu 7 jaar in NL. En sinds die tijd zijn de dingen die ik kook en hij echt lekker vind op 1 hand te tellen. Maar vandaag is er weer 1 bijgekomen; de Surinaams gemarineerde kip!!! Ook de kinderen waren er helemaal weg van. Echt een top recept wat ik zeker vaker zal gaan maken. Veel dank aan de Mr.!!

  8. Vraagje kan je dit ook doen met 1,5 kipfilet en dan aan saté prikkers doen? Zo ja hoe lang moet het dan ongeveer in de oven met hoeveel graden?
    Hier zijn ze namelijk niet gek van kluiven.

    Heb trouwens van de week de Surinaamse bami geprobeerd …. Die was HEERLIJK!!

    1. Tuurlijk, je kunt deze marinade overal voor gebruiken. Ik zou voor saté trouwens wel kippendijen gebruiken…is veel lekkerder 🙂 In de oven op 200 graden, circa 20 minuten, halverwege omdraaien.