Surinaamse recepten

De basis van de Surinaamse keuken heb ik geleerd van mijn Surinaamse schoonfamilie, en vooral van mijn schoonmoeder. Veel van deze Surinaamse recepten vind je op mijn blog. Denk aan Surinaamse bami, nasi, ovenkip en sambal. Maar ook gerechten als moksi alesi, bruine bonen met rijst, broodje bakkeljauw en bojo. Ik blijf ontdekken en leren en alle nieuwe Surinaamse recepten die ik succesvol maak, vind je hier natuurlijk ook terug. Zoals het bekende heri heri en de Surinaams-Javaanse kokosflensjes. Ontdek hier al mijn recepten en laat het me zeker even weten als je nog verzoeknummers heb door een bericht te sturen naar me. Wie weet ga ik jouw verzoek dan wel uitwerken tot een recept.

Zuurkool met een Surinaamse twist

In Nederland kennen we allemaal zuurkool. Het is gesneden witte kool die door het conserveringsproces zuur gaat smaken. Vaak houd je ervan of niet, juist door die specifieke zure smaak.

Varieer in groente: Roergebakken klaroen

Soms loop ik bij de toko en zie ik een groente liggen waarvan ik geen idee heb wat het is. Wat dan meestal gebeurd is dat ik eerst zelf probeer uit te vogelen wat het is, daar vervolgens niet uitkom, de groente toch meeneem en tijdens het afrekenen pas vraag wat het is.

Rode Fernandes ijs

Dit smaakje heb ik niet zelf verzonnen, maar is ingegeven door The Mr. Ik zou namelijk zelf nooit verzinnen om frisdrank in en over mijn ijs te gooien, maar laat dit nou jeugdsentiment voor hem zijn. Dan gaan we het toch gewoon maken.

Basisrecept voor Surinaams gehakt

Met dit basisrecept krijg je heerlijk gekruid gehakt wat je vervolgens op verschillende manieren kunt verwerken in andere gerechten.

Fiadoe: Surinaamse feesttaart

Er zijn in Suriname een aantal gerechten die bijna alleen op feestjes worden gegeten, een daarvan is fiadoe. Of viadoe. Ze schrijven het nog wel eens anders en ik heb niet kunnen ontdekken wat nou de oorspronkelijke schrijfwijze is.

Surinaamse nasi

Er zijn ontelbaar veel recepten voor nasi in omloop. Uiteraard voor de traditionele nasi goreng uit Indonesië. Maar ook voor de Surinaamse variant (die ik stiekem lekkerder vind).

Zuur van komkommer en rode ui

In de Surinaamse keuken wordt zuur van komkommer bij veel gerechten gegeten, omdat het een fris contrast is bij de vaak pittige gerechten. Ik vind het vooral heerlijk bij nasi en bami.

Surinaamse saoto soep

Het is niet heel gek dat ik in het weekend van Vaderdag het recept voor saoto soep met jullie ga delen. Want mijn Mr. houdt net zoveel van saoto soep als van zijn auto. En dat zegt genoeg. Hij is daarin niet de enige.

De allerlekkerste saté

Inmiddels heb ik op zo’n 18 verschillende manieren saté gemaakt en dit is, wat ons betreft, toch echt de allerlekkerste. Het 5 spices-poeder is een toevoeging van mijn Mr. en dat maakt ‘m juist zo bijzonder (de sate dus en misschien mijn Mr. ook wel een beetje).

Gevulde paprika’s met Surinaams gehakt

Dit recept voor gevulde paprika’s met Surinaams gehakt is echt in een handomdraai klaar en smaakt ontzettend lekker. Ook heerlijk voor kinderen. Serveer er nog wat (zilvervlies)rijst bij. Daar kun je ook de paprika’s voor de helft mee vullen en daarop het gehaktmengsel scheppen.

Rundvlees met masala (inclusief recept met kip)

Door mijn Surinaamse schoonfamilie heb ik kennis gemaakt met typisch Surinaamse ingrediënten. Een van de meeste geliefde ingrediënten is masala, de Surinaamse variant van kerrie. Maar met een veel vollere en diepere smaak dan de kerrie die wij in de Westerse keuken gewend zijn.