Vanille vla

Hoe vaak stop jij een pak vanille vla in je karretje tijdens het boodschappen doen? Zullen we afspreken dat je dat 1 keer niet doet en in plaats daarvan deze vanille vla zelf maakt? Gewoon om te proberen en dan mag jij zeggen welke het lekkerst is. Laat het me vooral weten en vooral of je daarna nog pakken gaat kopen 🙂

Wat je nodig hebt voor 4-6 personen

– 1/2 liter volle melk
– 1 vanillestokje
– 30gr suiker
– 20gr maizena
– 2 eidooiers
– snufje zout

Zelf vanille vla maken_2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten

Schenk de volle melk in een steelpannetje. Schraap het vanillestokje leeg en doe de vanille samen met het stokje in de melk. Breng de melk aan de kook en laat vervolgens op laag vuur 10 minuten zacht pruttelen terwijl je af en toe roert.

In de tussentijd klop je de suiker, maizena, eidooiers en zout door elkaar. Schep na 10 minuten het vanillestokje uit de pan en roer een paar eetlepels van de warme melk door je eimengsel. Daarna klop je het eimengsel rustig door de melk. Zet het vuur ietsje hoger en laat het indikken tot vla terwijl je blijft roeren. Niet te lang, want vla dikt nog in na het afkoelen, circa 1 – 2 minuten.

Zet daarna het vuur uit, giet de vla in een kom en laat iets afkoelen. Deze vla is heerlijk om lauwwarm te eten. Je kunt ‘m ook laten afkoelen en 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Dek dan wel af met plastic folie, anders komt er een velletje op de vla en dat zou jammer zijn.

 

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

recept vanille vla zelf maken. Laat een keer het pak staan en maak dit toetje zelf. Dit is zo lekker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Vanille vla”

  1. Hoi Francesca,

    De vla is heerlijk! (mag iets zoeter kreeg ik te horen)
    Ik had alle aantallen verdubbeld en dat ging makkelijk op voor 6 personen. Alleen was het bij mij net pudding, hoort dat??

    Gr. Rianne

  2. Klonterig geheel kreeg ik……mislukt dus! Vond de smaak matig en de hoeveelheid is voor ca. 3 personen denk ik. Zou er ook meer suiker in doen. Ik haal de volgende keer toch een pak (Van Den Eelder)

    1. Hi Elles, jammer dat het mislukt is bij je. Maar ik ben dan toch bang dat er iets in het proces niet is goed gegaan. Ik maak de vla regelmatig op deze manier en het gaat altijd goed. Wat betreft de hoeveelheden, wellicht ben je een groter bakje gewend?

  3. Ik heb de hoeveelheden verdubbeld en vanille extract gebruikt ipv vanillestokjes. Na het afkoelen en verstijven was het toch wel te dik. Het leek meer op banketbakkersroom dan vla, terwijl ik het echt niet zo lang heb laten koken. Maargoed, het smaakte er niet minder lekker om. 🙂 Een volgende keer zal ik wel de hoeveelheid maizena halveren. Bedankt voor het recept, ik had geen idee dat het zo simpel was.

  4. Je hebt helemaal gelijk voor wat betreft de smaak: verrukkelijk en veel lekkerder dan uit zo’n pak. Maar die hoeveelheden kloppen echt niet, ik had het dubbele gemaakt en dat ging gewoon op met 5 personen. Zegt dit wat over ons of over de smaak…? 🙂

  5. Heb de vla kokendheet in een melkfles gedaan. Nu zitten er alsnog klontjes in wat erg jammer is. Zijn er manieren om dot te voorkomen? We hebben het recept verandert. Naar hoeveelheden tot 1 liter. de smaak is trouwens heerlijk!

    1. Hi Chantal, dan is er iets misgegaan met het mengen van de maizena. Heb je die eerst goed klontvrij geklopt met de eidooiers voordat je dit mengde met een paar eetlepels hete melk? Als dit deel namelijk niet klontvrij is dan gaat het ook direct klonten in de vla. Haal ‘m anders even door een zeef, dan ben je van de klontjes af. Wel goed om te lezen dat de smaak heerlijk is 🙂

      1. Oeps, maizena niet goes gemengd mey de eieren. De smaak is wel erg goed!
        Ik ga hem proberen te zeven om de eistukjes eruit te halen en dan daar de volgende keer meer aandacht aan besteden (ben een leel wat betreft werken met maizena en eidooiers :p).
        Bedankt!

  6. Lijkt mij een heerlijk recept, alleen heb ik geen maizena. Waar zou je dit door kunnen vervangen? Ik heb wel tapiocameel, kan ik het hiermee vervangen?

    1. Jessie, ik zou eerder de eidooiers wel gebruiken, maar het vanillestokje niet. In plaats van het vanillestokje kan je 3 eetlepels cacaopoeder gebruiken.

  7. Hoe kun je de vla het beste af laten koelen. Ik heb na het bereiden gelijk in een kom gedaan met plastic folie erop. Moet ik hem na 15 minuten in de koelkast zetten of is het beter om hem een paar uur op kamer temperatuur af te laten koelen.

  8. Echt ik zal iets gruwelijk fout doen… Heb het nu 2 keer geprobeerd maar het blijft zo dun als melk 🙁
    Voor mijn gevoel laat ik het lang genoeg koken zeker 20 minuteb,mis dat toch te kort?

      1. Ik ben een kok uit de losse pols en altijd op zoek om het nog makkelijker te maken.
        Vanille zakjes gebruikt en omdat daar al suiker in zit, slechts twee kleine soeplepels suiker toegevoegd. Alles ging goed, alleen ook bij mij werd het meer pudding.
        Het is misschien een leuk idee om de eiwitten op te kloppen met suiker en te gebruiken bovenop
        de vla, ben je die ook kwijt! Nog een ander goed idee voor de eiwitten?

  9. Hey Francesca.

    Heb regelmatig deze recept van mijzelf geprobeerd.
    Het is soms complex en lastig. de ene keer is de vla te dun of te dik, en komen er pulp en klontjes in.
    Heb je tips?

    Zelf vla maken

    60 cl melk
    30 gr proteine whey. Vanille choco of pistache of andere smaak combinaties.
    Of 30 Gr smart proteine cappuccino
    Snufje zout
    1 ei
    15 tot 20 gr Maizena

    30 CL Melk en 30 GR proteine in de shake beker doen snufje zout en shaken.
    15 Gr Maizena en 30 CL Melk tot aan de kook brengen.
    Daarna warmtebron lager zetten en een ei erbij doen.
    Even goed doorroeren en ei goed los maken.
    Dan de 30 CL van de shake beker alles erbij doen.
    Warmtebrom hoger zetten en goed blijven roeren ongeveer 5 minuten warmte bron op de helft zetten daarna warmtebron laag zetten.

    Tip 1: Van de Proteineshake wordt bij het verwarmen de structuur anders. Het wordt dikker en komen kleine pulp en klotjes vrij. Daarom moet het goed door elkaar gemengd worden en net te veel verhit worden tot 75 graden.

    Tip 2: Voorkoming velvorming: vla bestrooien met poedersuiker.

    Mvg Maarten

    1. Ik heb nog nooit zo vla gemaakt dus kan daar geen goed antwoord op geven. Paar dingen die me wel opvallen in het recept: de maizena en melk moet je eerst koud met elkaar mengen (doorroeren) totdat de klontjes weg zijn. Als je dat niet goed doet dan krijg je klontjes die niet meer weggaan. Absoluut niet een heel ei erdoor doen, vla maak je met eidooiers… En zet het vuur niet te hoog.

      1. Kan je m daarna niet met de staafmixer pureren? Dan verdwijnen toch ook de klontjes? Dat heb ik dus net gedaan en meteen in de koelkast laten afkoelen/opstijven..
        Dankje voor dit recept!
        Grt Senna

  10. Eet sporadisch vla maar ik had aardbeien en die vind ik lekker met wat cake op de bodem, een laag vla en dan de aardbeien met slagroom.
    Helaas geen vanillevla in huis maar wel alle ingrediënten om t zelf te maken. Het was heerlijk, nooit meer een pak!!!

  11. Super lekker! Ben bezig met een lactose vrij dieet en miste vanille vla heel erg! Ook erg lekker met lactose vrije melk. Bedankt voor het lekkere recept!

  12. Hey! Ik wil dit recept eens proberen, maar ik ben lactose intolerant. Lactosevrij melk is enkel beschikbaar in halfvolle melk en het is veel zoeter dan gewone melk. Kan ik dit dus maken met halfvolle melk en eventueel minder suiker?

  13. hallo ik woon in de filipijnen maar ik kaan geen vanilie stokjes vinden wel vanilie flavor is vloeibaar kan ik dat ook gebruiken voor het maken van vanilie vla