Voor iedere Formule 1 race maken we een nieuw barbecue kiprecept. Dit is het FormuleKip Bahrein recept van Shaiff. De kip wordt eerst gepekeld en krijgt daarna een dry-rub met onder andere baharat.
Gang Hapje
Keuken Midden-Oosters
Trefwoord baharat, barbecue, formulekip, kip
Voorbereidingstijd 6 uuruur
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 7 uuruur
Porties 4personen
Ingrediënten
Voor de kip:
1,2kgkip, bijvoorbeeld kippenvleugels of kipborrelhapjes
Voor de pekel:
½ui
3teentjesknoflook
½elbarberries, zie de notities
1lwater
50grzeezout
1maggiblokje, 1 kleine vierkante uit de gouden wikkel
10draaien aan de pepermolen, circa 1 tl
Voor de dry rub:
3tlbaharat specerijen, zie de notities
1,5tlgerookt zeezout
1tlzwarte peper
1tlpaprikapoeder
1tlfijn zeezout
½tlkorianderpoeder
½tlkurkuma
¼tlsumak, zie de notities
¼tlgemberpoeder
¼tlnootmuskaat
Instructies
Hak de ui, knoflook en barberries fijn in een hakmolen of met de hand.
Schenk een halve liter water in een steelpan en voeg het gehakte uienmengsel, zout, maggiblokje en de peper toe. Breng aan de kook, los het zout op en zet het vuur weer uit. Schenk nu een halve liter koud water erbij en laat het pekelwater volledig afkoelen.
Aanvullende tip van Shaiff: Als je de kip de avond ervoor al in de pekel legt, gebruik dan wat minder zout. Hij gebruikte 1 volle eetlepel, circa 15 - 20 gram zout. Als je de kip 's ochtends in de pekel legt voor 3 uur dan kun je wel 50 gram zout gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de kip niet te zout wordt.
Als het pekelwater koud is doe je de kip in een bakje of ziplock bag en daar voeg je het pekelwater aan toe zodat de kip helemaal onder staat. Zet dit tussen de 3 - 12 uur in de koelkast. Hoe kleiner de kipstukjes, hoe korter je kunt pekelen voor een goed resultaat.
Tip: Als je de kip in een ziplock bag doet, leg deze dan in een schaal. Anders kan de pekel gaan lekken.
Haal de kip uit de pekel en spoel na met koud water. Daarna ga je de kip drogen. Het beste is om de kip op een houten plank of rooster met keukenpapier te leggen. Dan kan je daarna de kip goed droogdeppen.
Meng alles voor de dry rub in een kommetje. Breng daarna 1 tot 2 eetlepels aan tot de kip helemaal bedekt is, zowel de boven- als onderkant.
Leg de plank, rooster of een bakje met de kip in de koelkast en laat 2 - 3 uur drogen.
De kip gaan we indirect op de barbecue garen. Bereid hier de barbecue ongeveer 1,5 uur voorafgaand aan de race voor. Ik doe dit door aan een kant de kolen te verhitten en aan de andere kant de kip te plaatsen op het rooster.
Verwarm de barbecue tot 160 graden en leg daarna de kip op het rooster van de indirecte zijde. Bij deze temperatuur gaart de kip in circa 30 - 45 minuten (afhankelijk van de grootte).
Hierna gril je kip nog even kort boven het directe vuur af voor een lekker krokant laagje. Blijf hierbij, draai ze af en toe om en zorg ervoor dat ze niet verbranden.
Daarna kan je de kip van de BBQ halen en serveren. Eet smakelijk ;-)
Notities
Dit recept is voor circa 4 personen als hapje tijdens de race.