Met gebruinde boter, ook bekend als beurre noisette, maak je deze zalige gebruinde kruidenboter met salie en zeezout.
Gang Hapje
Keuken Borrel
Trefwoord boter, salie
Voorbereidingstijd 15 minutenminuten
Bereidingstijd 10 minutenminuten
Totale tijd 25 minutenminuten
Porties 1bakje vol
Ingrediënten
250grongezouten roomboter, op kamertemperatuur
5blaadjessalie + 1 el fijngehakte salie
1tlfleur de sel
Instructies
Snijd de boter in blokjes en laat ze smelten in een pannetje met dikke bodem. Laat pruttelen op middelhoog vuur en roer regelmatig tot de boter bruin begint te worden en naar hazelnoot ruikt.
Zet een vuurvaste schaal klaar met daarin de 5 blaadjes salie en schenk de gebruinde boter door een vuurvast zeefje in de schaal. Laat de boter afkoelen tot lauw, vis de blaadjes salie eruit, schenk over in een afsluitbaar bakje en zet de boter in de koelkast om weer op te stijven.
Haal de gebruinde boter uit de koelkast en laat weer op kamertemperatuur komen. Schep het in een kom en klop in 2 tot 3 minuten zeer luchtig met een (hand)mixer. Voeg de fijngehakte salie en fleur de sel toe en klop nog 30 seconden. Proef en voeg eventueel naar smaak nog extra zout toe.
Schep over in een bakje en serveer direct. Of maak er een rol van met huishoudfolie die je in de koelkast of vriezer legt voor later gebruik.
Notities
Dit recept is voor een bakje vol, voldoende voor een borrelplank.
Vries overgebleven kruidenboter in, gebruik hiervoor vershoudfolie of een bakje