Voor iedere Formule 1 race maken we een nieuw barbecue kiprecept. Dit is het Australische FormuleKip recept: Tim’s Tintelende Kip!Gemarineerd in karnemelk met limoenblad en szechuan peper. En tijdens het afgrillen nog even afgelakt met een peperolie waar je onder andere Tasmaanse bergpeper in vindt.
xxtlTasmaanse Bergpeper, geen idee hoeveel maar het waren 30 peperkorrels fijn gemalen, zie notities
4tltl szechuan peperkorrels
Instructies
Meng de karnemelk, szechuan peperkorrels en limoenpeper door elkaar in een grote kom of schaal. Dompel de kip lekker onder in de marinade en stop de limoenblaadjes tussen de kippetjes in en bedek ze er ook mee. Laat zo een nachtje in de koelkast staan.
Meng voor de peperolie alle ingrediënten goed door elkaar. Doe het volgens de bekende methode van ‘twee keer de helft plus soms een beetje erbij’.
Verwijder de limoenbladeren voordat je ze op de barbecue legt.
We gaan de kip indirect bereiden. Ik doe dit op de Big Green Egg met de convEGGtor, een warmteschild dat zorgt dat de kip niet direct boven de kolen ligt. Je kan echter ook een indirect gedeelte maken door je kooltjes op één helft van je BBQ te leggen en de Wings boven de andere helft te garen. Het kan op iedere barbecue.
In beide gevallen gaan we voor een keteltemperatuur van 150 graden en laten we de kip 15 - 20 minuten garen. Daarna kan je ze omdraaien en na in totaal 30 - 40 minuten zijn ze gaar.
Is de voorbeschouwing al begonnen? Komt goed. Je kan ze rustig nog even af grillen boven direct vuur met een flinke lik peperolie voor een knapperig korstje en een lekkere kick. Doe dit als ze lekker aan het chillen zijn op het rooster. Niet vergeten om dit aan beide kanten te doen.
Laat daarna de boel maar tintelen!
Notities
Dit recept is voor 4 kilo kippenvleugels als flink hapje tijdens de race. Na twee races zijn de heren van mening dat 1 kilo kip niet meer voldoende is dus de recepten worden vanaf nu geupgrade.
Szechuan peper kun je in grotere supermarkten, bij de toko of online zoals hier vinden.
Verse limoenbladeren (djeroek poeroet) kun je bij de toko kopen.
De limoenpeper van Santa Maria vond Tim bij Jumbo. Maar tijdens het opschrijven van dit recept, lijkt ‘ie uit het assortiment te zijn. Je kunt ook zelf een mengeling maken door zout, peper, geraspte limoen- en citrusschil, wat fijngehakte koriander en citroengras te mengen. Hier vind je de ingrediënten.
Ponzu saus is een frisse Japanse dipsaus waar yuzu (citrusvrucht) aan is toegevoegd. Koop je bij de toko en is heel lang houdbaar. Kun je ook goed gebruiken voor gerechten waar je normaal sojasaus en limoensap aan zou toevoegen. Meer info vind je hier.