Met kliekjes die ik nog in huis had, maakte ik een heerlijke kruidige bonenstoof met zelfgemaakte chapati. Bekijk hier het recept.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Afrikaans
Trefwoord bonen, mais, paprika
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
keukenmachine (of 2 kneedhanden)
hapjes-/braadpan
houten plank
deegroller
koekenpan met antiaanbaklaag
Ingrediënten
140grvolkorenmeel
140grtarwebloem
1tl zout
2tlkurkuma
olijfolie
180grheet water
2uien,gesnipperd
2teentjesknoflook,fijngehakt
4cmgember,geraspt
zout
1rode paprika,in kleine stukjes
1,5tlkomijnpoeder
700grtomatenpassata
300grzwarte ogen/black eyed bonen uit blik,afgespoeld en uitgelekt
200grzwarte bonen uit blik of zak,afgespoeld en uitgelekt
300grmaïskorrels uit blik,uitgelekt
flinke hand verse bladspinazie
flinke hand cherrytomaten,gehalveerd
1el verse koriander,fijngehakt
zwarte peper
gemalen chilipeper
2stengels lente-ui,in dunne ringetjes
Instructies
Roer meel, bloem, zout, 1 tl kurkuma, 2 eetlepels olijfolie en het hete water door elkaar in een grote kom met een pollepel. Kneed het deeg daarna 4 minuten met een keukenmachine of 8 minuten met de hand.
Maak een bol van het deeg, vet heel licht in met olijfolie en leg terug in de kom. Dek af met een theedoek en laat 15 minuten rusten.
Verhit in de tussentijd een hapjes- of braadpan en fruit de uien, knoflook en gember een paar minuten in 2 eetlepels olijfolie met een snuf zout. Voeg de stukjes paprika, 1 tl kurkuma en het komijnpoeder toe en bak kort mee.
Schenk de tomatenpassata in de pan en roer de zwarte ogenbonen, zwarte bonen en maïskorrels erdoor. Laat 15 minuten pruttelen.
Haal het deeg uit de kom, maak er een rol van en snijd in 10 gelijkmatige delen. Leg een plank, deegroller en bakje met bloem klaar. Verhit een koekenpan met goede antiaanbaklaag en zet al je spullen om uit te rollen ernaast op het aanrecht. Zet ook een bord klaar met een dubbelgevouwen theedoek erop klaar. De gebakken chapati’s leg je straks tussen de theedoek zodat ze warm en zacht blijven.
Nu komt het leuke deel, het rollen en bakken! Verhit de koekenpan. Pak vervolgens een bolletje deeg in je handen en bestuif de plank, deegroller en het bolletje deeg met bloem. Rol het bolletje uit tot een dunne, ronde plak. Goed bestuiven met bloem (af en toe omdraaien) zodat het niet gaat plakken. Zodra je koekenpan flink heet is en licht gaat roken, smeer je ‘m in met 1 theelepel olijfolie. Invetten met een kwastje werkt het beste. Leg de chapati in de pan en laat 30 seconden liggen. Je ziet het deeg licht opbollen, als de pan heet genoeg is. Draai de chapati om met een spatel en bak de andere zijde ook 30 seconden. De bedoeling is dat je lichtbruine plekjes krijgt op het deeg, maar het mag uiteraard niet gaan verbranden. Speel een beetje met de hitte en de baktijd om dit goed te krijgen. Leg de chapati na het bakken tussen de theedoek.
Iedere keer als er een chapati in de koekenpan ligt, rol je de volgende vast uit op je plank. Zo kun je goed achter elkaar doorwerken. Vergeet niet om je pan steeds weer in te vetten met een theelepel olie voordat de volgende in de pan gaat.
Zodra je klaar bent met het bakken, is je bonenstoof ook bijna klaar. Roer op het laatst de spinazie, cherrytomaten en koriander (die bij mij uit de vriezer kwam) erdoor. Proef en breng de stoof verder op smaak met zout, peper en chilipeper (naar eigen inzicht).
Serveer de bonenstoof in een bakje met wat ringetjes lente-ui. Serveer er chapati’s erbij en eet lekker met je handen. Geniet ervan!