Een van de lekkerste poké bowls die ik tot op heden heb gemaakt! Met teriyaki zalm (incl. zelfgemaakte saus), zoetzuur en geblancheerde bimi.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Trefwoord bimi, sushirijst, teriyaki, zalm
Voorbereidingstijd 1 uuruur30 minutenminuten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
250grsushirijst
40mlrijstazijn
zout
300 - 400grverse zalmfilet met vel, in 2 moten
1portieteriyakisaus van 150 gr, zie de notities
200grbimi
1 - 2tlsesamolie
150grmaïskorrels, uitgelekt
150grverse edamamebonen
optioneel: zoetzuur, zie tip in de inleiding
1tlsesamzaad, wit en/of zwart
optioneel: krulletjes van lente-ui, zie tip in de inleiding
Instructies
Als je zelf de teriyakisaus, zoetzuur en krulletjes wilt maken dan begin je vast een halve dag eerder om het voor te bereiden. Kan ook al een dag eerder trouwens, dan bewaar je alles gewoon in de koelkast. Het recept voor de teriyakisaus vind je hier en de bereidingen voor het snelle zoetzuur en de krulletjes staan hierboven.
Voor de sushirijst meng je de rijst met 350 ml koud water in een pan. Breng aan de kook en draai daarna het vuur lager. Laat 10 minuten op laag vuur koken met de deksel op de pan en laat daarna nog 15 minuten staan met de deksel, til deze niet op.
Schep de sushirijst daarna over in een kom en laat afkoelen tot lauw. Verwarm de rijstazijn en los een halve theelepel zout erin op. Roer dit daarna door de sushirijst heen. Laat afgedekt verder afkoelen tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 180 graden en verhit een kookpan met licht gezouten water.
Leg de zalmmoten in een ovenschaal en bestrijk ze met 2/3 van de teriyakisaus. Zet de schaal daarna voor 12 - 15 minuten in de oven. De exacte tijd is afhankelijk van hoe dik je moten zijn. Om de garing goed te checken prik je in het midden in de zalmmoot met 2 vorken. Als de vis makkelijk uit elkaar valt bij lichte druk en de kleur nog mooi lichtroze is, is de zalm goed.
Blancheer de bimi 5 minuten in het kokende water, schep daarna over in een bak met ijswater. Laat daarna uitlekken, dep de bimi voorzichtig droog en meng daarna met 1 - 2 theelepels sesamolie.
Nu is het tijd om je poké bowls te maken! Pak je mooiste kommen of diepe borden uit de kast en schep onderop wat sushirijst. Garneer de rijst vervolgens rondom met maiskorrels, edamamebonen, bimi en zoetzuur.
Haal de zalm uit de oven en ‘trek’ de zalm uit elkaar met 2 vorken. Garneer de poké bowls in het midden met de gegaarde zalm.
Bestrooi de bowls met sesamzaadjes en garneer de zalm met de lente-ui krulletjes. Serveer direct en zet de overgebleven teriyakisaus ook op tafel voor de liefhebbers. Verwarm deze eerst even kort zodat de saus weer wat vloeibaarder wordt. Er zijn ook mensen die aan iedere poké bowl nog wat druppeltjes sojasaus willen toevoegen, laat je vooral niet tegenhouden als jij er ook zo eentje bent ;-).
Notities
Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
Hier vind je het recept van mijn teriyakisaus, daar heb je 150 gram van nodig voor dit recept.
Als je geen zoetzuur maakt, kun je ook julienne reepjes van rauwe komkommer en wortel toevoegen aan de bowl.
Heb je na het koken nog ingrediënten over? Meng die dan de volgende dag door elkaar voor de lunch. Zo heb je een heerlijke sushisalade.