Voor deze omgekeerde sinaasappelcake raakte ik geïnspireerd door verse sinaasappels uit Valencia. Een smeuïge cake met een kruidige kick.
Gang Gebak
Keuken Zoet
Trefwoord sinaasappel
Voorbereidingstijd 45 minutenminuten
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Oventijd 35 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur40 minutenminuten
Porties 12punten
Ingrediënten
3bio sinaasappels
150gr + 150 grkristalsuiker
100grwater
1,5tlkaneelpoeder
0,5tlpimentpoeder
6eieren
1zakje (8 gr)vanillesuiker
75grzonnebloemolie
200grzelfrijzend bakmeel
100gramandelmeel
Instructies
Leg 1 bio sinaasappel in een pannetje met water, zorg dat deze onder water ligt. Breng aan de kook en laat 30 - 45 minuten koken tot de sinaasappel boterzacht is. De tijd is afhankelijk van de grootte van de sinaasappel. Haal daarna met een tang uit het kokende water en laat volledig afkoelen.
Snijd de 2 andere bio sinaasappels in dunne plakken. De kontjes zonder vruchtvlees kun je weggooien.
Meng 150 gram kristalsuiker met het water en de kaneel- en pimentpoeder in een vuurvaste pan/skillet van circa 24 cm. Breng aan de kook en laat de suiker al roerende smelten. Leg daarna de plakjes sinaasappel dakpansgewijs in het vocht en laat het suikerwater 15 minuten zacht koken, zonder deksel.
Klop ondertussen de 6 eieren met 150 gram kristalsuiker en de vanillesuiker voor 10 minuten met de (stand)mixer tot een extreem luchtig mengsel.
Verwarm ook de oven voor op 180 graden.
Maal de gekookte, en volledig afgekoelde, sinaasappel fijn tot een puree in de keukenmachine of blender. Spatel daarna rustig de sinaasappelpuree en zonnebloemolie door de geklopte eieren en spatel vervolgens het zelfrijzende bakmeel en het amandelmeel erdoor tot alles goed gemengd is.
Als de sinaasappelplakjes 15 minuten hebben gekookt zet je het vuur uit. Vet de randen van de pan/skillet licht in met bijvoorbeeld bakspray of gebruik een kwastje met zonnebloemolie. Verdeel daarna het beslag gelijkmatig over de gekookte sinaasappelschillen (inclusief het suikervocht, dit komt allemaal goed).
Zet de gietijzeren pan/skillet of je ovenschaal in de oven en bak de omgekeerde sinaasappelcake voor circa 35 minuten in de oven tot de binnenkant helemaal gaar is. Steek een satéprikker in het midden om te testen. Als deze er droog uitkomt is de sinaasappelcake gaar.
Haal de gietijzeren pan daarna uit de oven en leg een groot bord of een platte schaal erop. Doe ovenhandschoenen aan en pak de pan met het bord stevig beet en draai het geheel in één ruk om. De sinaasappelcake zal nu op het bord vallen waardoor de sticky sinaasappelplakjes bovenop zullen schitteren. Laat de sinaasappelcake iets afkoelen en serveer ‘m idealiter lauw. Lekker met kaneelroom erbij.
Notities
Dit recept is voor 1 taart met 12 punten.
Geen vuurvaste/gietijzeren pan (zie tip in inleiding) in huis? Je kunt de sinaasappelplakjes ook koken in een koekenpan. Hevel de plakjes daarna over (voorzichtig met een tang of spatel) in een ovenschaal of bakvorm van 24 cm doorsnede. Schenk daarna het overgebleven suikerwater over de plakjes.
Je kunt de sinaasappelcake tot 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Warm een puntje eventueel even op tot lauwwarm in een oven van 120 graden.
Meer informatie over het adopteren van een sinaasappelboom bij Llaurat vind je hier.