Chokha is een smaakvolle, milde Surinaamse sambal die van groenten wordt gemaakt. Ik combineerde aubergine en tomaat met Madame Jeanette.
Gang Bijgerecht
Keuken Surinaams
Trefwoord aubergine, madame jeanette, tomaat
Voorbereidingstijd 1 uuruur
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur15 minutenminuten
Porties 1bakje vol
Ingrediënten
1aubergine, circa 250 gram
3trostomaten, circa 250 gram in totaal
3teentjesknoflook
1/2tlzout
zonnebloem- of olijfolie, zie ook notities
2uien, gesnipperd
¼ - ½Madame Jeanette peper, fijngehakt
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Prik de aubergine rondom in met een vork en verpak deze in een stuk aluminiumfolie. Verpak iedere tomaat ook in een stukje aluminiumfolie. Leg alle groenten op een bakplaat en zet in de oven. Bij mij hadden de tomaten 30 minuten nodig om volledig te garen en de aubergine had wel 60 minuten nodig. De binnenkanten moeten volledig gaar zijn. Laat daarna iets afkoelen.
Verwijder de velletjes van de tomaat. Snijd de aubergine doormidden in de lengte en schraap het vruchtvlees eruit met een lepel. Hak de ontvelde tomaat en het vruchtvlees van de aubergine grof en schep in een kom.
Vijzel de knoflook helemaal fijn met het zout en voeg toe aan de aubergine en tomaat met een klein scheutje olie. Let op dat de chokha niet te vochtig wordt in verband met de tomaten.
Roer als laatste de gesnipperde ui en Madame Jeanette peper erdoor. Voeg de peper naar smaak toe, bij mij gaat er altijd een halve door, maar misschien vind jij een kwart al voldoende. Proef daarna en voeg eventueel nog extra zout toe naar smaak.
Notities
Dit recept is voor circa 4 personen als bijgerecht. Je maakt er een flink bakje vol mee.
Deze chokha smaakt ook heel lekker met mijn gerookte Madame Jeanette olijfolie die ik samen met La Liebre heb ontwikkeld, voeg dan wel (naar smaak) minder verse peper toe.