Deze volkoren pancakes zijn heerlijk luchtig en makkelijk om te maken. Lekker met de zelfgemaakte fruitcompote en ahornsiroop erbij.
Gang Ontbijt
Keuken Pancakes
Trefwoord blauwe bessen, mango, volkoren
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 20 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
2overrijpe bananen, hoe zwarter de schil, hoe zoeter
1ei, zie notities voor een plantaardige variatie
150grvolkorenmeel
2tlbakpoeder
1tlvanille extract
150grhalfvolle melk, zie notities voor een plantaardige variatie
1rijpe mango, in blokjes
klontjeboter
75grblauwe bessen
ahornsiroop
optioneel: geroosterd kokosschaafsel
serveer erbij: Ik vond nog heerlijke verse vijgen die ik als extraatje erbij serveerde. Ook top ik de pancakes weleens af met een lepel magere kwark voordat ik de fruitcompote erop schep.
Instructies
Prak de bananen tot moes met een vork.
Meng de bananenpuree, ei, volkorenmeel, bakpoeder, vanille extract en melk in een grote kom en klop door elkaar tot een stevig beslag.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur, je hebt geen extra vet nodig. In een standaard koekenpan kun je vaak 3 pancakes tegelijk bakken. Schep 3 flinke eetlepels beslag in de pan en smeer het beslag (met de bolle kant van de lepel) iets uit tot een mooi rondje. Bak de volkoren pancakes circa 3 minuten per kant tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Draai ze om met een spatel en zet het vuur iets lager als ze te hard gaan.
Maak ondertussen de fruitcompote. Zet nog een koekenpan op het vuur en smelt hierin een klontje boter. Bak de mangoblokjes een paar minuten in de boter tot ze iets gaan bruinen. Voeg daarna de blauwe bessen een minuut mee tot ze wat zachter worden. Blus af met een scheutje ahornsiroop en laat kort karameliseren. Zet daarna het vuur uit.
Serveer de volkoren pancakes met de fruitcompote en garneer optioneel met de geroosterde kokos. Ook lekker met verse vijgen en een lepel magere kwark als topping. En de koffie laat ik achterwege bij de kinderen ;-).
Notities
Met dit recept maak je 9 pancakes en daarmee serveer je een ontbijt voor 3 tot 4 personen.
Maak je de volkoren pancakes liever plantaardig? Laat dan het ei eruit en gebruik plantaardige melk (soja, haver of amandel). Voeg iets meer melk toe ter vervanging van het vocht van het ei. Gebruik een plantaardige boter voor de fruitcompote.
In plaats van vanille extract kun je ook andere smaakmakers zoals kaneel of koekkruiden gebruiken. In de lente en zomer vind ik het ook lekker om wat citroenrasp toe te voegen.
Overgebleven pancakes kun je afgedekt in de koelkast bewaren. Piep ze de volgende dag even kort op in de magnetron.