Deze gezonde lasagne met extra groenten, volkoren lasagnebladen én volkoren bechamel is een feest om te eten.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord gehakt, pompoen, ricotta
Bereidingstijd 40 minutenminuten
Oventijd 50 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur30 minutenminuten
Porties 6personen
Equipment
keukenmachine en ovenschaal van circa 20x30 cm
Ingrediënten
2uien
3teentjesknoflook
2stengelsbleekselderij
250grwortel
bakolijfolie
zout
400grpompoenblokjes
300grPLUS bio mager rundergehakt
zwarte peper
2eltomatenpuree
1fles (690 gr)Bio+ tomatenpassata
2tlgedroogde oregano
1tlnootmuskaatpoeder
mespuntkaneel
400mlPLUS bio halfvolle melk
30grvolkoren meel
1laurierblaadje
25grParmezaanse kaas, geraspt
250grricotta
1ei
20grverse basilicum, blaadjes fijngehakt
12volkoren lasagnebladen
75grgeraspte Mozzarella
100grzoete cherrytomaten, gehalveerd
Instructies
Hak de ui, knoflook, bleekselderij en wortel helemaal fijn. Dit kan met de hand, maar ik gooi altijd alles in grove stukken in de keukenmachine en laat die het werk doen.
Verhit een hapjes- of braadpan en schenk 2 eetlepels bakolijfolie in de pan. Fruit hierin het fijngehakte groentemengsel voor 5 minuten met een snuf zout op middellaag vuur.
Hak ondertussen de pompoenblokjes ook helemaal fijn met de keukenmachine of met de hand. Voeg deze toe aan de pan en bak 2 minuten mee.
Voeg het mager rundergehakt toe met een snufje zout en peper en rul gaar. Roer op het laatst de tomatenpuree erdoor en bak nog 1 minuut mee.
Schenk de tomatenpassata in de pan en roer de oregano, ½ tl nootmuskaat en kaneel erdoor. Breng aan de kook en draai het vuur lager, laat 15 minuten pruttelen zonder deksel. Roer regelmatig. Proef na 10 minuten en voeg extra zout en/of peper toe naar smaak.
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de ovenschaal klaar.
Meng de melk met de volkoren meel, ½ tl nootmuskaat, snuf zout en het laurierblaadje in een pan en roer door elkaar met een garde. Breng rustig aan de kook en draai het vuur daarna wat lager tot het gaat pruttelen. Laat circa 8 minuten pruttelen tot de saus is ingebonden tot een bechamelstructuur. Roer regelmatig met de garde. Als de saus goed is, roer je de Parmezaanse kaas erdoor.
Meng de ricotta, het ei, fijngehakte basilicum en een snuf zout en peper in een schaal en klop door elkaar met een garde.
Pak de ovenschaal en schep een laagje van de groente-gehaktsaus op de bodem. Leg daar 4 volkoren lasagnebladen op. Breek ze eventueel om het passend te maken. Verdeel de helft van het ricottamengsel erover en de helft van de overgebleven groente-gehaktsaus. Daarna volgt weer een laag lasagnebladen, laatste deel ricotta, laatste deel groente-gehaktsaus en de laatste laag lasagnebladen. Verdeel hier de volkoren bechamelsaus over en leg de cherrytomaten (met de snijkant naar boven) in de bechamel. Strooi als laatste de geraspte mozzarella erover.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in de oven. Verwijder de folie en zet nog 15 minuten in de oven. Zet op het laatst de grill aan voor een krokant korstje.
Notities
Dit recept is voor een hoofdgerecht voor 6 - 8 personen.
Wij kunnen er thuis twee dagen van eten met 2 volwassenen en 2 kinderen. Porties die over zijn van deze gezonde lasagne kun je ook perfect invriezen.
Deze volkoren bechamelsaus voor deze gezonde lasagne maak je dus zonder boter. Ik vond deze tip bij BBC Good Food en dacht in eerste instantie dat ze een grapje maakten. Maar het werkt dus echt perfect!
Door de deksel van de pan te laten, word je saus droger en dat zorgt ervoor dat je lasagne later steviger uit de schaal komt.