Ben jij ook zo dol op kersenkruimeltaart? Met dit recept maak je 'm helemaal zelf! In het seizoen met verse of buiten het seizoen met diepvrieskersen.
Gang Gebak
Keuken Zoet
Trefwoord kersen
Voorbereidingstijd 45 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur45 minutenminuten
Porties 12porties
Equipment
lage taartvorm van 32 cm, bij voorkeur met losse bodem
Ingrediënten
Korstdeeg:
225grbloem
130grkoude roomboter + extra om in te vetten
50grsuiker
snuf zout
2 - 3elijswater
Vulling:
900grontpitte kersen,kan ook diepvries, ontdooid
3el maïzena
2el citroensap
mespunt zout
100grsuiker
120mlwater
1tl vanille extract
1tl citroenrasp
Crumble:
130grbloem
100grlichtbruine basterdsuiker
115grroomboter
1tl vanille extract
snuf zout
Instructies
Doe alle ingrediënten, behalve het water, voor het korstdeeg in de keukenmachine en meng dit kort tot een kruimelig geheel. Voeg vervolgens beetje bij beetje wat ijswater toe tot het een samenhangend geheel is.
Kneed het deeg nog kort door en verpak in plasticfolie. Laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
Doe voor de kersenvulling alles, behalve het vanille extract en de citroenrasp, in een sauspan en breng aan de kook. Laat op laag vuur 10 minuten pruttelen en roer regelmatig.
Haal de pan van het vuur, roer het vanille extract en citroenrasp erdoor en laat afkoelen.
Doe voor de crumble alle ingrediënten in de keukenmachine en puls tot een kruimelig deeg en zet in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) en vet de vorm in met boter of olie .
Rol het korstdeeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm te bedekken. Leg het deeg in de vorm en druk de randen goed aan. Leg dan een vel bakpapier op het deeg en vul de vorm met bakbonen of droge bonen of rijst.
Tip: heb je geen bakbonen? Gebruik dan gedroogde bonen of ongekookte rijst als steunvulling. Let wel op: deze kun je daarna niet meer consumeren. Wel kun je ze hergebruiken als steunvulling.
Bak de bodem 10 minuten voor en verwijder dan de steunvulling.
Schep de kersenvulling met een schuimspaan in de vorm zodat er zo min mogelijk vocht mee komt en dek af met de helft van de crumble.
Bak de taart 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 175 graden (hetelucht).
Verdeel de rest van de crumble over de taart en bak nog eens 20 - 25 minuten tot de crumble goudbruin is.
Laat de kersenkruimeltaart volledig afkoelen en haal hem voorzichtig uit de vorm. Snijd in punten en serveer, eventueel met slagroom.
Notities
Met dit recept maak je 1 taart waar je zo'n 12 punten uit snijdt.
Bereiden + koelen 45 minuten (tel er 15 minuten bij op als je gaat ontpitten), oven 55 - 60 minuten.
Tip: heb je geen bakbonen? Gebruik dan gedroogde bonen of ongekookte rijst als steunvulling. Let wel op: deze kun je daarna niet meer consumeren. Wel kun je ze hergebruiken als steunvulling.