1citroen,in dunne halve plakjes (voor vulling en garnering)
2teentjes knoflook,in dunne plakjes
Instructies
Verwarm de barbecue met een gietijzeren rooster tot 220 °C. Om de krieltjes goed te kunnen bakken erop heb ik ook de Cast Iron Plancha Griddle gebruikt. Deze verwarm je mee. Heb je de Plancha Griddle niet, dan adviseer ik je om de krieltjes in stap 7 in een koekenpan of oven te bakken.
Tip: De Cast Iron Plancha Griddle heb ik als een van de eerste accessoires gekocht, met name om kleine ingrediënten op de Big Green Egg te kunnen bereiden. Denk aan garnalen of cherrytomaten bijvoorbeeld. Aan de ene kant is deze geribbeld en aan de andere kant plat. Daarop kun je onder andere pannenkoeken of eieren bakken.
Kook de krieltjes 10 minuten voor in een bodempje kokend water met zout, met de deksel schuin op de pan. Giet daarna af en leg op een platte schaal. Plet ze iets met de platte kant van een koksmes of gebruik een pureestamper.
Klop in de tussentijd de fijngehakte dille en een flinke snuf zout door de olijfolie extra vergine.
Meng de groene asperges in een schaal met 2 eetlepels van de marinade. Meng ook 2 eetlepels met de geplette krieltjes.
Dep de forellen droog en snijd het vel aan de buitenkant, per zijde, drie keer in met een scherp mes. Bestrooi ze daarna aan de binnen- en buitenkant met peper en zout. Vul de forellen met de takjes dille, plakjes citroen en knoflook. Bind ze eventueel dicht met slagerstouw zodat er straks niets uitvalt tijdens het grillen.
Zet al je voorbereide ingrediënten klaar naast de barbecue. Neem ook de overgebleven marinade mee naar buiten.
Bak eerst de krieltjes in circa 10 minuten tot ze goudbruin zijn, schep af en toe om. Daarna is het de beurt aan de groene asperges, rol ze regelmatig om. In circa 5 minuten zijn die klaar, als je net als ik van beetgaar houd. Leg de aardappels en asperges op een schaal en dek af met aluminiumfolie. Of houd warm in een voorverwarmde oven.
Verwijder de gietijzeren plancha en breng de temperatuur weer terug naar de 210 graden. Leg de forellen op je gietijzeren rooster en doe de deksel dicht. Open na 2 minuten het deksel en draai de forellen een kwartslag met een spatel, zo krijg je een mooie grillruit. Sluit daarna de deksel weer voor 2 minuten. Draai de forellen om en herhaal dit.
Leg de forellen op een grote schaal en garneer met de krieltjes en groene asperges. Druppel de overgebleven dressing erover en rasp eventueel nog wat citroenschil over de forellen. Garneer de forel van de barbecue met plakjes citroen en wat takjes dille en serveer direct.
Notities
Dit gerecht is genoeg als hoofdgerecht voor 4 personen.
Tip: De Cast Iron Plancha Griddle heb ik als een van de eerste accessoires gekocht, met name om kleine ingrediënten op de Big Green Egg te kunnen bereiden. Denk aan garnalen of cherrytomaten bijvoorbeeld. Aan de ene kant is deze geribbeld en aan de andere kant plat. Daarop kun je onder andere pannenkoeken of eieren bakken.