Maak voor Moederdag eens dit heerlijke koekhart met zelfgemaakte frambozencrème en prachtige, eetbare decoraties. Leuk om te maken én te geven!
Gang Gebak
Keuken Zoet
Trefwoord frambozen, koek
Voorbereidingstijd 1 uuruur15 minutenminuten
Bereidingstijd 12 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur27 minutenminuten
Porties 10personen
Equipment
deegroller
hartvormig sjabloon, dit kun je uitknippen uit een stuk karton of gebruik een hartvormige bakvorm
spuitzak met spuitmondje
Ingrediënten
Voor het koekdeeg:
400grbloem,plus extra voor uitrollen
200grkoude boter,in blokjes
200grfijne kristalsuiker
1zakje vanillesuiker
1ei
Voor de frambozencrème:
5eiwitten,flesje Two Chicks uit de koeling
250grbasterdsuiker
35grgevriesdroogde frambozen,koop je o.a. bij Albert Heijn, verpulverd met de vijzel of een hakmolentje
1tlvanille extract
360grroomboter,op kamertemperatuur
ook nodig:
Voor de decoratie:
Denk aan macarons, snoepjes, chocoladebloemen, eetbare bloemen of iets anders aan eetbare decoratie wat je zelf mooi en lekker vindt.
Instructies
Meng alle ingrediënten voor het koekdeeg tot een samenhangend deeg. Dit kan met de hand of met de keukenmachine.
Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
Verdeel het deeg in twee stukken en rol ieder stuk op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van 4 à 5 mm. Dit kun je het beste op een vel bakpapier doen zodat je het hart makkelijk op de bakplaat kunt leggen zonder dat het kapot gaat.
Leg dan voorzichtig een hartsjabloon erop en snijd met een scherp mesje de vorm uit. Snijd nog een kleiner hart uit de binnenkant zodat je een rand overhoudt. Herhaal dit nog een keer zodat je 2 harten hebt. Let erop dat ze even groot zijn.
Bak de koekharten op een met bakpapier beklede bakplaat in ongeveer 10 - 12 minuten goudbruin en laat ze volledig afkoelen.
Doe de eiwitten met de basterdsuiker en de verpulverde gevriesdroogde frambozen in de kom van de standmixer en klop dit met een garde tot stijve pieken. Voeg daarna het vanille extract toe en klop even mee.
Vervang de garde voor de bisschopshaak (platte menghaak) en zet de mixer op de laagste stand.
Voeg dan nu klontje voor klontje de boter toe en wacht met toevoegen van boter tot het helemaal is opgenomen. Let op: de crème gaat misschien schiften. Geen paniek, dit gaat vanzelf weg door langer te mixen.
Als alle boter in de crème zit, zet je de mixer op de hoogste stand en klop je botercrème nog 8 minuten door tot een heerlijk luchtige massa.
Doe de botercrème in een spuitzak en spuit op de onderste koek een rand van crème. Leg voorzichtig de andere koek erbovenop en spuit weer botercrème erop.
Nu begint het leukste gedeelte: de decoratie! Leef je uit met allerlei snoepjes, macarons en zelfs bloemen voor het allermooiste koekhart voor je moeder!