Op zoek naar een spannende variatie voor de bereiding van witlof? Maak dan deze gegrilde witlof met ahornsiroop, sinaasappel en tijm.
Gang Bijgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord sinaasappel, tijm, witlof
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 20 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
4stronkenwitlof
bakolijfolie
ahornsiroop
1bio sinaasappel
olijfolie extra vergine
4takjestijm
1teentjeknoflook
zwarte peper
zout
Instructies
Verwijder eventueel de buitenste bladeren van de witlof of spoel de stronken af met de punt naar beneden en dep ze daarna droog. Snijd de stronken in de lengte in 4 kwarten en laat de onderkant eraan zitten. Anders vallen ze uit elkaar tijdens het grillen. Meng de kwarten met een scheutje bakolijfolie in een schaal.
Verhit een grillpan en vet deze licht in met bakolijfolie. Leg de witlof in de pan en grill de eerste zijde tot deze mooie grillstrepen krijgt. Leg ze daarna op de tweede zijde.
Klop in de tussentijd een dressing van 3 eetlepels ahornsiroop, rasp van ½ sinaasappel, sap van ½ sinaasappel en 1 el olijfolie extra vergine. Rits de blaadjes van de takjes tijm en pers het teentje knoflook uit. Roer dit door de dressing en breng goed op smaak met peper en zout.
Flip de kwarten witlof op de laatste zijde en sprenkel de dressing er gelijkmatig over. Zet het vuur wat lager en dek de pan af met een deksel of aluminiumfolie. Laat nog 5 - 8 minuten garen tot de witlof beetgaar is.
Serveer de gegrilde witlof op een schaal en garneer met wat extra sinaasappelrasp en een snufje zwarte peper.
Notities
Met dit recept maak je een bijgerecht dat voldoende is voor 4 personen.