Een zalige spinaziequiche met veel groenten en zelfgemaakt quichedeeg. Heerlijk als avondeten met een kopje soep erbij, en kidsproof!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord kaas, spinazie, tomaat
Voorbereidingstijd 50 minutenminuten
Bereidingstijd 50 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur40 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
Voor het quichedeeg (zie notities):
200grbloem
1tlzout
1ei,losgeklopt
120grkoude boter,in kleine blokjes
2elkoud water
Voor de vulling:
1ui,gesnipperd
bakolijfolie
1tlpimentpoeder,nootmuskaat is ook lekker
zout
400grverse bladspinazie
5eieren
120mlslagroom
150grgruyere,geraspt
zwarte peper
paneermeel
200grcherrytomaten,staat gezellig als ze nog een kroontje hebben
Instructies
Roer de bloem en zout door elkaar in een kom. Voeg het ei, de boter en water toe en kneed het deeg met je handen 5 minuten door elkaar tot je een samenhangend deeg hebt. Maak er een bol van en verpak deze in huishoudfolie. Leg 30 minuten in de koelkast. Tip: Dit kun je al de avond ervoor doen om tijd te besparen.
Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte)
Verhit een hapjespan en fruit de ui 2 minuten in 1 eetlepel bakolijfolie met de pimentpoeder en een snuf zout. Voeg in delen de bladspinazie toe en bak tot het helemaal geslonken is. Schep daarna over in een vergiet en laat iets afkoelen.
Klop de eieren los met de slagroom en geraspte gruyère en voeg een flink snuf zout en peper toe.
Druk met je handen het vocht uit de spinazie in het vergiet. Hak het daarna fijn met een scherp mes en druk voor de tweede maal het vocht eruit in het vergiet. Roer de spinazie daarna door de vulling heen.
Haal het quichedeeg uit de koelkast en vet een quichevorm in met bijvoorbeeld bakspray. Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een plak die overlappend past in de vorm. Leg het deeg in de vorm, druk de wanden aan en laat het resterende deeg over de rand hangen. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi daarna de hele bodem met een laagje paneermeel.
Schep de vulling gelijkmatig op de bodem. Verdeel daarna de cherrytomaten (met de kroontjes omhoog) over de quiche en druk ze iets in de vulling. Vouw de overlappende rand nonchalant over de vulling heen.
Zet de quiche in de oven en bak 50 minuten. Eventueel de laatste 5 - 10 minuten afgedekt met aluminiumfolie als de bovenkant te snel bruin kleurt. Zoals je kunt zien op de foto had het bij mij ook geen minuut langer mogen duren.
Serveer de quiche in punten. Lekker als hoofdgerecht met een kopje soep erbij of als lunch- of brunchgerecht.
Notities
Met dit recept maak je 1 quiche, meer dan voldoende voor 4 personen als hoofdgerecht.