Zeebaars uit de oven is heel makkelijk te bereiden. Ik voegde ook nog citroen, krieltjes en zongedroogde tomaten toe. Bekijk hier het recept.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vis
Trefwoord citroen, krieltjes, zeebaars
Bereidingstijd 15 minutenminuten
Oventijd 30 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1kgkrieltjes in de schil, schoongeboend
zout
1hele zeebaars van circa 1 kg of 2 van 500 gr, schoongemaakt (zie notities)
bakolijfolie
zout
zwarte peper
2takjesdille
5takjestijm
1biologische citroen
appelciderazijn
1elkappertjes
100grzongedroogde tomaten, grof gehakt
150mldroge witte wijn
serveer erbij:zie notities
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een groot bakblik of een ovenschaal klaar waar straks alles in past. Zowel de krieltjes als de vis.
Kook de krieltjes 5 minuten voor in kokend, gezouten water. Giet daarna af en halveer ze.
Spoel ondertussen de zeebaars onder de koude kraan, zowel aan de buiten- als binnenkant. Dep de vis daarna droog met keukenpapier en maak 3 inkepingen per zijde met een scherp mes. Smeer ‘m licht in met bakolijfolie en bestrooi aan de buiten- en binnenkant met zout en peper. Vul ‘m daarna met 2 takjes dille, 2 takjes tijm en 3 plakjes citroen.
Tip: Je kunt hier natuurlijk ook nog dunne plakjes knoflook aan toevoegen.
Meng de krieltjes in de ovenschaal met een scheutje appelciderazijn en bakolijfolie, de kappertjes, zongedroogde tomaten, 3 takjes tijm, goede snuf zout en wat peper.
Leg de zeebaars op de krieltjes en sprenkel de witte wijn over de vis en de krieltjes. Als laatste druppel je ook nog wat bakolijfolie over de vis.
Zet de ovenschaal voor circa 30 minuten in de oven. Deze tijd is gebaseerd op mijn zeebaars die bijna 1 kg was. Kleinere zeebaarzen kunnen wat eerder klaar zijn. Check in het dikste deel van de vis of het vlees helemaal wit is en niet meer transparant oogt. Dan zit je goed.
Fileer de zeebaars langs de graat en serveer met de krieltjes en overgebleven plakjes citroen. Als je nog verse dille en tijm hebt, kun je daar wat van fijnhakken en erover strooien.
Notities
Serveer er eventueel bij: een salade met veldsla en geraspte biet of geroosterde groenten uit de oven, zoals bijvoorbeeld wortel, venkel en biet. Als je 2 schalen naast elkaar in de oven kwijt kunt, bereid je de groenten tegelijkertijd met de vis.
Schoonmaken van de vis bestaat uit het ontschubben, verwijderen van de ingewanden en het goed spoelen onder de kraan van de binnen- en buitenkant. Dit kun je zelf doen, maar ik vraag het altijd even aan de visboer.