Deze romige chocoladeparfait met witte chocolademousse en butterscotchsaus kunt je goed volledig voorbereiden en is perfect als afsluiter van een feestelijk diner.
ook nodig: spuitzak met spuitmondje, rond of gekarteld, wat jij mooi vindt
Voor de butterscotchsaus:
55grgezouten boter
180grlichtbruine basterdsuiker
150mlslagroom
½tlanille extract
Ook nodig voor de garnering:
Kerst/Chocolade sprinkles
Instructies
Wat je gaat doen voor de chocoladeparfait
Week het blaadje gelatine 5 minuten in koud water. Knijp daarna het blaadje uit en roer het door 3 eetlepels heet water zodat het oplost, laat dit volledig afkoelen.
Hak ondertussen de melkchocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie (in een vuurvaste kom op een pannetje met water dat aan het koken is, maar zorg ervoor dat de kom niet het water raakt). Schep over in een kom en laat afkoelen.
Klop de basterdsuiker, eidooiers en het ei dik en schuimig.
Klop de slagroom lobbig.
Spatel de chocolade door het ei-suikermengsel en spatel daarna de opgeloste gelatine erdoor. Spatel als laatste de lobbige slagroom erdoor.
Verdeel het mengsel over 6 tot 8 rechthoekjes in je siliconen bakvorm en zet minstens 8 uur in de vriezer om op te stijven tot parfait.
Wat je gaat doen voor de witte chocolademousse
Vul een steelpan met een laagje water en zet daar een vuurvaste kom op. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Zet het vuur aan en smelt de witte chocolade au bain-marie. Haal de kom daarna van het vuur af en laat de chocolade afkoelen tot lauw.
Klop de eidooiers in 2 minuten romig met het vanille extract. Klop daarna de gesmolten chocolade erdoor.
Klop de eiwitten stijf met pieken en vouw daarna met een rubberen spatel rustig door het andere mengsel heen totdat het gemengd is. Niet te lang roeren.
Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en vouw ook met de spatel door het andere mengsel tot het net gemengd is.
Schep de mousse over in een spuitzak (vergeet er niet een spuitmondje in te doen, maar knip nog niet open), draai deze dicht en leg minstens 8 uur in de koelkast.
Wat je gaat doen voor de butterscotchsaus
Smelt in een wijde sauspan of skillet de boter met de basterdsuiker en 90 ml slagroom. Blijf rustig roeren tot de suiker is opgelost.
Laat de saus daarna 3 minuten pruttelen zonder te roeren.
Haal de pan van het vuur en roer de resterende 60 ml slagroom erdoor. Laat iets afkoelen en roer daarna het vanille extract erdoor.
Wat je gaat doen voor de opmaak
Tip: Zorg dat alles binnen handbereik ligt als je de borden gaat opmaken, want de parfait smelt snel dus je moet ook snel schakelen.
Schenk wat butterscotchsaus als cirkel midden op het bord. Als de saus nog een beetje warm is, laat de borden dan zo staan tot de saus koud is. Of zet ze even 5 minuten in de koelkast.
Druk de gewenste hoeveelheid chocoladeparfaits voorzichtig uit hun siliconen vormpjes en leg deze op de saus.
Garneer de bovenkant met witte chocolademousse door deze in een gewenst patroon erop te spuiten.
Spuit eventueel nog een toefje mousse op het bord als je ook nog butterscotch truffels hebt gemaakt, deze kun je op dat toefje leggen.
Garneer de witte chocolademousse met kerstdecoratie/sprinkles en serveer direct.
Notities
Dit recept is voor een nagerecht voor 6 - 8 personen.
Vergeet de introductie niet te lezen, daar staan ook nog wat handige tips in.