Een heerlijke combinatie van varkenshaas, paddenstoelen, mosterd, kruiden en krokante parmaham. Perfect hoofdgerecht voor de kerstdagen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vlees
Trefwoord mosterd, paddenstoelen, varkenshaas
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 30 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1kleine ui,gesnipperd
2teentjesknoflook,fijngehakt
zonnebloemolie
300grpaddenstoelen,ik koos voor een mix van bundelzwammen, cantharellen en shiitake, grofgehakt
6blaadjessalie,fijngehakt
2takjestijm,blaadjes fijngehakt
6takjesplatte peterselie,fijngehakt + extra voor garnering
rode wijnazijn
200mlkalfsfond
1elgrove mosterd
zwarte peper
zeezout
2flinke (circa 350 - 400 gr) varkenshaasjes,op kamertemperatuur
boter
8plakjesparmaham
Instructies
Voorbereiden: Het is mogelijk om de saus al eerder op de dag voor te bereiden. Maar net zo makkelijk is het om alles vast voor te snijden en de bereiding tijdens het diner te doen.
Verhit een hapjespan en fruit de ui en knoflook 2 minuten in 1 eetlepel olie. Voeg de paddenstoelen en kruiden toe en bak tot de paddenstoelen zijn geslonken. Blus af met een flinke scheut rode wijnazijn en de kalfsfond. Roer de mosterd erdoor en laat 15 minuten pruttelen op laag vuur. Proef en breng op smaak peper en zout.
Snijd de varkenshaasjes doormidden, bestrooi ze met peper en zout en bak in een koekenpan rondom bruin aan in een mengsel van zonnebloemolie en boter. Totaal circa 10 minuten (iets langer als het vlees dik is) terwijl je de stukken af en toe keert. Haal uit de pan, pak in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten. Bak in dezelfde pan de plakjes parmaham krokant en laat uitlekken op keukenpapier.
Snijd de varkenshaasjes in dunne plakken en leg ze in de saus. Serveer op een mooie schaal en garneer met de krokante parmaham en gehakte peterselie.