Ik maakte de rijst uit de oven met gekonfijte tomaten uit het kookboek SIMPEL van Ottolenghi. Bekijk hier het recept en de review van dit boek.
Gang Bijgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord kaneel, rijst, tomaat
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur25 minutenminuten
Wachten 10 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur55 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
12flinke of 25 kleine tenen knoflook,totaal 85 gr
4banaansjalotten of flinke sjalotten,totaal 220 gr
25grkoriander met blad en steel + 10 gr korianderblad
800grcherrytomaten
3eltijmblaadjes,10 gr
4kleine kaneelstokjes
100mlolijfolie
300grbasmatirijst
600mlkokend water
zout en zwarte peper
Instructies
Verwarm de oven voor op 160 graden en zet een braadslede of ovenschaal van 20 x 30 cm klaar.
Pel alle tenen knoflook. Volgens Ottolenghi is dat heel veel werk, maar als je ze nou even een beetje plet met een koksmes, haal je vervolgens heel makkelijk de velletjes eraf. Snijd de sjalotten in stukjes van 3 cm en hak de 25 gr koriander in stukjes van 4 cm.
Verdeel de cherrytomaten, knoflook, sjalot, koriander, tijm en kaneelstokjes in de braadslede. Sprenkel de olijfolie erover en bestrooi met een ½ theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper. Zet daarna 1 uur in de oven.
Haal de braadslede uit de oven en verhoog de temperatuur naar 220 graden.
Strooi de rijst gelijkmatig over de groenten (niet roeren!) en strooi daar nog een ½ theelepel zout en versgemalen zwarte peper over. Overgiet alles met het kokendhete water. Dek de braadslede nu zorgvuldig af met aluminiumfolie en zorg dat er geen stoom kan ontsnappen, anders zal de rijst niet goed garen. Zet 25 minuten terug in de oven.
Haal daarna de braadslede uit de oven en laat 10 minuten afgedekt staan. Verwijder daarna de folie. Bestrooi de rijst met het korianderblad (eerst even grof hakken), schep dit heel rustig door de rijst samen met de groenten en dien op.
Tip: Dit gerecht kun je ook perfect zo eten als hoofdgerecht. Wil je er nog iets bij serveren? Ga dan voor worstjes of lamssaté.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen of bijgerecht voor 6 personen.