Deze gehaktballetjes met cranberrysaus zijn heel makkelijk om te maken en smaken heerlijk. Serveer ze als borrelhapje of amuse.
Gang Hapje
Keuken Borrel
Trefwoord barbecuesaus, cranberry, gehakt
Bereidingstijd 35 minutenminuten
Koelen 30 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur5 minutenminuten
Porties 25balletjes
Equipment
feestelijke prikkertjes
Ingrediënten
½kleine ui, circa 35 gr, gesnipperd
1teentjeknoflookfijngehakt
koolzaadolie of bakolijfolie
350grgehakt, rund of half-om-half
2tlgrove mosterd
1ei, losgeklopt
50grpaneermeel
zout
zwarte peper
125grcranberrysaus
125grbarbecuesaus
2takjestijm, blaadjes fijngehakt
1takjerozemarijn, naaldjes fijngehakt
Instructies
Verhit een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook voor een paar minuten in 1 eetlepel olie, schep daarna over in een grote kom en laat afkoelen. Laat de hapjespan staan (en maak niet schoon), want die ga je straks nog gebruiken.
Voeg het gehakt, de mosterd, ei, paneermeel, 1 tl zout en een goede snuf zout toe aan de kom en kneed alles goed door elkaar met je handen. Draai er daarna, met licht vochtige handen, circa 25 balletjes van ter grootte van een pingpong bal. Leg ze op een bord en zet 30 minuten in de koelkast.
Bak de gehaktballetjes daarna op middellaag vuur rondom mooi bruin aan. Zet het vuur niet te hoog, want dan worden ze te snel bruin. Het is beter om het vuur iets lager te zetten zodat ze goed gelijkmatig bruinen. Schep daarna uit de pan.
Zet het vuur iets lager en voeg de cranberrysaus, barbecuesaus, tijm en rozemarijn toe. Roer door en verwarm. Leg de gehaktballetjes in de saus, schep ze even om en laat 20 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel iets schuin op de pan. Schep halverwege nog een keer om.
Prik ze vlak voor het diner op leuke prikkertjes en serveer op een bordje met een lepel van de cranberrysaus erbij.
Notities
Met dit recept maak je 25 gehaktballetjes met saus.