Deze risotto met boerenkool, rookworst en oude kaas is een heerlijke blend van de Hollandse stamppot en Italiaanse risotto.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord boerenkool, kaas, rijst, rookworst
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
boter
1flinke ui, gesnipperd
300grrisottorijst, arborio of carnaroli
100mlrode wijn
1,2lwarme kippenbouillon
1tlgedroogde tijm
1rookworst naar keuze, ik gebruikte een runderrookworst
bakolijfolie
300grboerenkool, gesneden
zout
½ - 1tlkruidnagelpoeder
150grgeraspte oude kaas, ik gebruikte Old Amsterdam
Instructies
Verhit een grote braadpan en smelt hierin circa 10 gram boter. Fruit hierin de ui op middellaag vuur voor 5 minuten, laat de ui niet verkleuren.
Strooi de risottorrijst in de pan en bak 1 minuut terwijl je blijft roeren. Schenk daarna de rode wijn in de pan en roer rustig door tot de wijn verdampt is.
Zet een pan met de warme kippenbouillon ernaast en schep 2 soeplepels van de bouillon in de pan. Roer in het begin regelmatig terwijl de bouillon langzaam pruttelt, later in het proces hoef je wat minder te roeren. Als het vocht bijna volledig is opgenomen door de rijstkorrels schenk je er weer een soeplepel bouillon bij. Dit blijf je herhalen tot de rijstkorrels beetgaar zijn (af en toe even proeven) en de substantie van de risotto er mooi romig uit ziet. Laat het niet droog koken, voeg dan gewoon nog wat bouillon toe. Roer halverwege ook de gedroogde tijm erdoor. In totaal ben je hier een half uurtje mee bezig.
Ondertussen snijd je de rookworst in kleine blokjes. Verhit een grote hapjespan en schenk er 1 eetlepel bakolijfolie in. Bak de blokjes in circa 10 minuten op middelhoog tot hoog vuur uit tot ze mooi bruin worden en licht knapperig. Schep ze daarna met een schuimspaan op een bordje.
Roerbak nu de gesneden boerenkool in het vet van de hapjespan, dat kan ook in twee delen als je pan te klein is. Breng de boerenkool tijdens het bakken op smaak met zout en kruidnagelpoeder. In circa 4 - 5 minuten is je boerenkool goed gebakken en heeft het nog steeds een mooie, groene kleur. Schep over in een kom.
Als je risotto bijna gaar is, roer je driekwart van de gebakken rookworst en boerenkool erdoor. Zorg dat het goed gemengd is en voeg nog wat extra bouillon toe, want er gaat een aardig volume aan ingrediënten bij. Laat daarna nog even rustig pruttelen om alles samen te laten komen.
Is de rijst gaar? Roer de geraspte oude kaas erdoor samen met wat blokjes boter. Mag prima nog 10 gram bij. Zet het vuur uit en leg een deksel op de pan, laat de risotto 2 minuten staan.
Serveer de risotto in diepe borden en garneer met de overgebleven boerenkool en blokjes rookworst.
Notities
Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
Heb je een kliekje over? Bewaar deze dan in de koelkast voor de volgende dag. Risotto warm je nooit op in de magnetron of oven, want dan wordt het een droge bende. Meng het in een pan met een beetje bouillon en laat het zo rustig warm en weer romig worden. De risotto zal dan niet meer beetgaar zijn, maar nog steeds heerlijk van smaak. Risotto kun je trouwens niet invriezen.