Deze gepocheerde peertjes worden gevuld met een mengsel van ricotta, tijm en honing. Heerlijk als licht dessert.
Gang Nagerecht
Keuken Zoet
Trefwoord peer, ricotta, tijm
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 10 minutenminuten
Totale tijd 40 minutenminuten
Porties 8porties
Ingrediënten
4harde Conference peren
200grkristalsuiker
1vanillestokje, of 1 tl vanille extract
1kaneelstokje
6kruidnagels
2steranijs
4plakjesverse citroen
3elhoning + extra
125grricotta
1tltijmblaadjes + extra
zwarte peper
2bastogne koeken
gezouten boter
Instructies
Schil de peren, maar laat het steeltje eraan, en snijd ze doormidden. Schraap/schep met een theelepeltje het klokhuis eruit.
Schenk 1 liter water in een braadpan en voeg de suiker toe. Breng aan de kook en laat de suiker oplossen. Zet het vuur daarna wat lager en voeg het vanillestokje, kaneelstokje, de kruidnagels, steranijs, plakjes verse citroen en 2 el honing toe.
Leg de peren in het vocht met de snijkant naar boven. Als ze niet helemaal onder liggen, schenk je nog wat extra water erbij. Dek de peren af met een vel bakpapier die je op maat knipt zodat het precies in de pan past. Deze truc heb ik ooit geleerd van David Lebovitz en het zorgt ervoor dat de peren niet omhoogkomen.
Laat de peren 20 - 25 minuten pruttelen tot ze net zacht zijn. Test dit door een scherp mes in het midden van een peer te steken. Als deze er moeiteloos doorheen gaat, zijn je gepocheerde peertjes klaar.
Roer de ricotta los met 1 el honing, de tijmblaadjes en een snufje zwarte peper. Proef en voeg naar eigen wens eventueel nog extra honing of peper toe.
Verkruimel de bastognekoeken tot grove kruimels en bak deze kort op in een beetje gezouten boter. Als ze net uit de pan komen zijn ze nog zacht, maar tijdens het afkoelen worden ze lekker krokant.
Verdeel de gepocheerde peertjes over een mooie schaal en vul de holtes met het ricottamengsel. Garneer met een kneepje honing, de koekkruimels en nog een paar blaadjes verse tijm.
Notities
Met dit recept maak je 8 porties van de halve gepocheerde peertjes.
Het vocht wat overblijft in de pan kun je flink laten inkoken (maar haal wel eerst de peren eruit) tot een kruidige perensiroop. Hier kun je een heerlijke cocktail van maken met een ¼ deel perensiroop, ¼ deel Martini (werkt ook goed met de alcoholvrije Martini Vibrante) en een ½ deel bruisend water. Voeg nog een sinaasappelschil toe en je cocktail is klaar. Maar je kunt het ook goed combineren met prosecco.