Deze mini tarte tatins zijn gevuld met gekarameliseerde rode ui, geitenkaas en tijm. Een heerlijk hapje bij de borrel of als voorgerecht.
Gang Hapje
Keuken Vegetarisch
Trefwoord bladerdeeg, geitenkaas, rode ui
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Oventijd 25 minutenminuten
Totale tijd 50 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
4 dichte tartelette vormpjes van 10 of 12 cm doorsnede, zie notities
Ingrediënten
3rode uien
25grboter + extra
4plakjesroomboter bladerdeeg
1elkristalsuiker
1elappelazijn
zout
1schijfjePLUS geitenkaas met honing, of andere geitenkaas
2takjestijm, alleen de blaadjes
Instructies
Verwijder de schil van de uien, maar laat de kontjes zitten en hak ze doormidden. Snijd vervolgens iedere helft in twee dikke plakken die je straks gelijkmatig kunt bakken.
Smelt de boter in een koeken- of hapjespan en bak de stukken ui 10 minuten op middellaag vuur. Draai ze steeds voorzichtig om en zorg dat ze mooi goudbruin worden. Draai het vuur lager als het te hard gaat.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat deze ontdooien. Vet de tartelette vormpjes licht in met boter.
Strooi na 10 minuten de suiker, appelazijn en een snuf zout over de stukken ui heen in de pan. Draai de stukken voorzichtig om zodat de ingrediënten aan beide kanten bedekt zijn een laat nog circa 3 minuten pruttelen.
Schep de stukken ui uit de pan en verdeel het stroperige vocht wat achterblijft over de vier vormpjes. Verdeel hier de stukken ui over met de snijkanten naar beneden, in een mooi patroon.
Steek of snijd rondjes van 15 cm doorsnede uit de plakjes bladerdeeg. Leg een rondje bladerdeeg over de ui en stop de zijkanten van het deeg rondom tussen de rand en de ui.
Bak de mini tarte tatins 20 - 25 minuten in de voorverwarmde oven tot het bladerdeeg goudbruin en goed krokant is. Haal ze daarna uit de oven en draai de vormpjes gelijk om op een bord. Laat afkoelen en serveer direct of bewaar afgedekt tot gebruik.
Vlak voor het serveren bestrooi je de mini tarte tatins met de honing geitenkaas en wat blaadjes verse tijm.
Notities
Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen.
Hier vind je fijne tartelette vormpjes voor dit recept.