Zin in een lekker Aziatisch borrelhapje? Maak dan eens deze Chinese pannenkoekjes met lente-ui uit het boek Wereldwijd Borreltijd.
Gang Hapje
Keuken Chinees
Trefwoord lente-ui
Voorbereidingstijd 10 minutenminuten
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Rusttijd 30 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4pannenkoekjes
Ingrediënten
400grbloem + extra, in het originele recept staat 275 gr bloem
250mlheet water
½tlzout
1tlsesamzaad
mengel van 2 el zonnebloemolie met 1 el sesamolie
4stengelslente-ui, fijngehakt
zeezout
zonnebloemolie om in te bakken
dipsaus: 1 el sojasaus, 1 el sesamolie, 1 el rijstazijn, chilivlokken (optioneel)
Instructies
Meng de bloem, het hete water, ½ tl zout en 1 tl sesamzaad in de kom van je standmixer. Kneed het daarna circa 3 - 5 minuten tot je een soepel deeg hebt wat niet meer plakt. Je kunt het uiteraard ook met de hand kneden, dan ben je iets langer bezig. Dek de kom af en laat 30 minuten rusten.
Verdeel het deeg daarna in 4 stukken. Door het rusten plakt het bijna niet meer en kun je het goed uitrollen. Bestuif je werkvlak en deegroller wel licht met wat bloem.
Tip: Als je de originele hoeveelheid bloem gebruikt, heb je een kleverig deeg en is het belangrijk om je werkvlak, handen en deegroller licht in te vetten met zonnebloemolie.
Rol een stuk uit tot een dunne cirkel en bestrijk dit met het zonnebloem-sesamoliemengsel, het handigste is met een kwastje. Bestrooi daarna gelijkmatig met een kwart van de fijngehakte lente-ui en een goede snuf zeezout.
Rol het deeg strak op tot een sigaar en rol deze vervolgens op tot een slak (of spiraal). Druk de slak daarna helemaal plat met je hand, of gebruik de deegroller ervoor. Bestrijk de bovenkant nog een keer met het zonnebloem-sesamoliemengsel en strooi er nog een snufje zeezout over.
Verhit ondertussen een koekenpan met antiaanbaklaag (mijn koekenpan had een diameter van 24 cm) op middelhoog vuur en schenk er een scheutje zonnebloemolie in. Leg een pannenkoekje in de pan en bak deze circa 2 minuten per kant tot ze goudbruin en knapperig zijn. Duw het pannenkoekje met een spatel verder plat zodat deze evenredig goudbruin bakt. Zet het vuur wat lager als het pannenkoekje te snel bruin wordt.
Herhaal dit voor de overige 3 Chinese pannenkoekjes en bewaar de gebakken pannenkoekjes tussen aluminiumfolie. Snijd ze daarna in driehoekjes. Uit 1 pannenkoekje haal je 8 stukjes.
Serveer de Chinese pannenkoekjes met de dipsaus en enjoy!
Notities
Met dit recept maak je 4 pannenkoekjes waar je 32 bites uithaalt.