Olijfolie roomijs is makkelijk om zelf te maken. Zorg wel dat je een zachte olijfolie extra vergine kiest. Hier vind je mijn recept en tips.
Gang Nagerecht
Keuken IJs
Trefwoord olijfolie, slagroom
Voorbereidingstijd 15 minutenminuten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Koelen 3 uuruur
Totale tijd 3 uuruur45 minutenminuten
Porties 1liter
Equipment
ijsmachine (of zie tip onder het recept)
Ingrediënten
250grvolle melk
225grslagroom
100grkristalsuiker
1tlvanille extract
zout
6eidooiers
75grolijfolie extra vergine, Carapelli Oro Verde of een andere lichte, frisse olijfolie
Instructies
Meng de melk, slagroom, kristalsuiker, vanille extract en een snufje zout in een pan. Verwarm al roerende tot de suiker is gesmolten en je het kookpunt hebt bereikt, zet het vuur uit.
Klop de eidooiers los en klop daarna 2 eetlepels van het warme melkmengsel erdoor. Klop daarna alle eidooiers rustig door de warme melk. Zet het vuur weer aan, middelhoog, en laat iets indikken terwijl je rustig blijft roeren met een pollepel of spatel. Als er een filmlaagje achterblijft op de achterkant van je lepel is het ijsmengsel goed.
Haal de pan van het vuur en roer rustig de olijfolie erdoor. Schenk over in een schaal en laat afkoelen tot lauw. Zet daarna minimaal 2 uur in de koelkast om volledig te koelen.
Draai het roomijs volgens de instructie van je ijsmachine, schep over in een ijsbak en bewaar in de vriezer tot gebruik.
Notities
Met dit recept maak je circa 1 liter ijs wat voldoende is voor een nagerecht voor 8 personen.
Gooi de eiwitten niet weg als je de eieren aan het splitsen bent voor de dooiers. Hiervan kun je namelijk heerlijke meringues maken waar je je ijs en deze mini pecan pies mee kunt decoreren. Gebruik dit recept als basis en schep je stijve eiwitten in een spuitzak om kleine meringues mee op te spuiten. Deze hebben korter nodig in de oven, circa 1 uur.