Op zoek naar een vegetarisch voorgerecht voor een feestelijk diner? Maak dan deze halloumirolletjes met aubergine en geroosterde paprikasaus.
Gang Voorgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord aubergine, halloumi, paprika
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 50 minutenminuten
Porties 4personen
Equipment
blender of keukenmachine, contactgrill of grillpan, oven
Ingrediënten
1sjalot, gesnipperd
1teentjeknoflook, fijngehakt
bakolijfolie
zout
1tlvenkelzaad, deze kun je er eventueel ook uitlaten
1trostomaatin blokjes
1potPLUS geroosterde paprika, uitgelekt en paprika in grove stukken
zwarte peper
1aubergine
1pakje (225 gr)halloumi kaas
½tlgerookt paprikapoeder
½tlfijngehakte tijmblaadje + extra blaadjes voor de garnering
serveer erbij: Grissini rozemarijn met een goede olijfolie extra vergine
Instructies
Alle stappen t/m punt 6 kun je voorbereiden. Bewaar de componenten afgedekt in de koelkast tot verder gebruik. Zorg er wel voor dat de paprikasaus op kamertemperatuur is voordat je de borden gaat opmaken.
Verhit een hapjespan en fruit de sjalot en knoflook een paar minuten op middellaag vuur in 1 el bakolijfolie met een snufje zout.
Voeg het venkelzaad toe samen met de blokjes trostomaat en bak nog 2 minuten mee. Roer de geroosterde paprika erdoor en laat 10 minuten pruttelen. Proef halverwege en breng naar wens verder op smaak met zout en/of peper.
Schep daarna alles over in een blender of keukenmachine en pureer de saus helemaal glad.
Snijd de aubergine in de lengte in dunne plakken van 3 mm dik. Kwast ze licht in met bakolijfolie en bestrooi met een snufje zout. Gril de plakken tot ze net gaar zijn (en ook zacht genoeg zijn om er straks de halloumi in te rollen) en mooie grillstrepen krijgen. Daar gebruik ik zelf altijd mijn contactgrill voor, maar je kunt dit ook perfect doen in een grillpan.
Dep de halloumi droog en snijd daarna in plakken van circa 1 cm dik met een scherp koksmes (dan breekt de halloumi minder snel). Snijd daarna ‘dikke frieten’ van iedere plak.
Meng 1 eetlepel bakolijfolie met het gerookte paprikapoeder, de tijm, een snufje zout en peper. Leg de halloumi frieten in een schaal en schep de marinade eroverheen, verdeel gelijkmatig met je handen.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Ik had een flinke aubergine met lange plakken en daarom halveerde ik iedere plak gegrilde aubergine. Doe eerst zelf een test om te kijken hoe groot je plak aubergine moet zijn om goed te kunnen oprollen. Leg op iedere plak een halloumi friet en rol daarna het plakje op. Leg de halloumirolletjes met de naad naar beneden op het bakpapier. Als je er 12 tot 16 hebt gemaakt, is het top. Bak ze 10 minuten in de oven.
Zet 4 mooie borden klaar en schep 1 volle eetlepel van de paprikasaus in het midden, maak hier een rondje van. Leg 3 tot 4 gebakken halloumirolletjes iets overlappend op de saus. Bestrooi met wat verse blaadjes tijm en een snufje peper en serveer direct.
Notities
Met dit recept maak je een voorgerecht voor 4 - 6 personen.