Zin in een kom met romige knolselderijsoep? Met mijn basisrecept en tips voor variaties en toppings kun je alle kanten op.
Gang Soep
Keuken Vegan
Trefwoord knolselderij
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1knolselderij
1flinke ui, grof gehakt
bakolijfolie
zout
2teentjesknoflook, grof gehakt
specerijen naar keuze, zie intro
1groentebouillonblokje, of 2 tl los bouillonpoeder
zwarte peper
optioneel:plantaardige kookroom
Instructies
Schil de knolselderij met een scherp mes, snijd daarna in blokjes.
Verhit een grote soeppan en fruit de ui voor 5 minuten in een scheut bakolijfolie met een snuf zout. Zet het vuur lager als de ui gaat bruinen.
Voeg de knoflook toe met de specerijen naar keuze (zie intro voor toelichting) en bak nog 2 minuten. Roer daarna de blokjes knolselderij erdoor en bak nog 2 minuten.
Schenk nu water in de pan tot de knolselderij net onder staat. Voeg 1 groentebouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat circa 15 - 20 minuten koken tot de groenten gaar zijn.
Tip: Voor een kleine knolselderij volstaat circa 1 liter water. Voor een groter exemplaar heb je 1,5 - 2 liter water nodig. Voeg nooit te veel water toe, dat kun je altijd later nog doen nadat de soep gepureerd is. En ik voeg ook altijd maar 1 bouillonblokje (of 2 volle tl los bouillonpoeder) toe. Het gaat mij om de smaak, niet om het zoutgehalte, dat kan ik ook altijd nog extra toevoegen aan het einde. Als dat nodig is.
Pureer de soep met een staafmixer of in een goede blender.
Tip: Voor de meest romige knolselderijsoep is de blender het antwoord. Ik heb zelf jaren geleden een Magimix Power Blender gekocht en ik ben nog steeds iedere dag blij met deze aanschaf.
Schenk de soep terug in de pan en verwarm. Proef en voeg naar smaak nog zout en/of peper toe. Een scheutje (plantaardige) kookroom kan uiteraard ook.
Serveer in kommen en voeg toppings naar smaak toe. Zie mijn inleiding voor tips daarvoor.
Notities
Met dit recept maak je 1,5 - 2 liter soep wat voldoende is voor 4 personen.