Benieuwd hoe je zelf Zweedse gehaktballetjes maakt zoals bij IKEA? Hier vind je een heerlijk en makkelijk recept! Lekker met puree en salade.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Zweeds
Trefwoord aardappel, gehakt, groente
Bereidingstijd 35 minutenminuten
Totale tijd 35 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1ui,gesnipperd
1teentjeknoflook,fijngehakt
1el+ 20 gr boter
400grhalf-om-half gehakt
25grpaneermeel
1ei
1elmelk
½tlpimentpoeder
¼tlnootmuskaat
zwarte peper
zout
20grbloem
500mlwarme runderbouillon
50mlslagroom
handje platte peterselie,fijngehakt
serveer erbij: aardappelpuree, groene salade of gestoomde groenten en cranberrycompote (of ga voor de echte vossenbessenjam)
Instructies
Verhit een braadpan en fruit de ui en knoflook in 1 el boter. Meng in een kom met het gehakt, paneermeel, ei, melk, piment, nootmuskaat, snuf zwarte peper en zout. Vorm er met je handen kleine gehaktballetjes van.
Smelt de 20 gr boter in de braadpan en bak hierin de balletjes rondom bruin aan. Schep de balletjes daarna uit de pan.
Voeg de bloem toe aan het vet en roer een paar minuten tot de bloem gegaard is. Schenk rustig de bouillon erbij terwijl je klopt met een garde. De saus zal nu indikken. Schenk als laatste de room erbij en breng op smaak met zout en peper.
Leg de gehaktballetjes weer terug in de pan en laat nog 5 minuten verder garen in de saus. Bestrooi als laatste met de peterselie.
Serveer de Zweedse gehaktballetjes met puree, groene salade of gestoomde groenten en cranberrycompote/vossenbessenjam.