Maak de groenten schoon en snijd bleekselderij, ui en wortel in kleine blokjes. Verhit een scheut bakolijfolie en bak de groenten een paar minuten met een snuf zout. Doe het gehakt erbij, bak het rul en blus af met de witte wijn. Breng het vlees op smaak met kaneel, nootmuskaat, zout en peper.
Doe de gezeefde tomaten in de pan, roer door en laat de saus 3 uur pruttelen. Geef de saus een wat diepere smaak door er tomatenpuree en een paar schijfjes porcini bij te doen. Aldus Antoinette, dus ik deed beide. Roer af en toe en maak de saus idealiter een dag eerder. Daar word ‘ie namelijk nog lekkerder van.
Vervolgens maakt Antoinette in haar recept ook nog zelf de lasagnevellen, maar dat deed ik niet. Had ik geen tijd voor (of geen zin in) en volgens het boek ‘mocht’ ik als shortcut ook verse lasagnevellen uit een pakje gebruiken. En zo geschiedde. Wil je wel zelf je lasagnevellen maken? Hier vind je een basisrecept of koop gewoon Mangiamo!, daarin vind je alle geheimen van het zelf pasta maken.
Ongeveer 30 minuten voordat de saus klaar is ga je de bechamelsaus maken. Verwarm daarvoor de boter in een pan met een dikke bodem. Laat de boter niet bruin worden. Doe de bloem erbij en roer het met een houten lepel. Laat de bloem op zacht vuur garen, totdat het mengsel los komt van de pan. Pak een garde en doe de koude melk portie voor portie bij het bloemmengsel. Blijf goed roeren. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Kook de saus niet te ver in zodat deze straks nog goed te verdelen is.
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de ovenschaal in met boter of olie. Nu is het tijd om de ovenschaal te vullen.
De verse lasagne die ik gebruikte hoefde niet voorgekookt te worden. Maar doe dit zeker wel bij droge lasagnevellen. Antoinette kookt in haar recept de verse pastavellen trouwens ook nog voor. Ze kookt ze per laag een halve minuut voor in gekookt water, haalt ze met een schuimspaan uit het kokende water, dompelt ze onder in een bak met koud water en dept ze daarna droog met een theedoek.
Bekleed de ovenschaal met een laag pastavellen (ik gebruikte 4 lasagnevellen per laag), verdeel er een laag bechamelsaus en een laag ragù over en eindig met een deel van de kaas. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn. Je kunt 4 – 5 lagen maken. Bak de lasagne in ongeveer een half uur gaar en goudbruin in het midden van de oven.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 6-8 personen.
Bereiding: 45 minuten + Wachten op de ragú: 3 uur + Oven: 30 minuten.