Deze romige bloemkoolsoep smaakt extra lekker door de toevoeging van geroosterde knoflook en kikkererwten. Bekijk hier het recept.
Gang Soep
Keuken Vegetarisch
Trefwoord bloemkool, kikkererwten, knoflook, tijm
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 30 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur
Porties 4personen
Ingrediënten
1bloemkool
bakolijfolie
zout
1bolknoflook
200grgekookte kikkererwten
1tlkomijnpoeder
1tlkurkuma
1lhete groentebouillon
150mlslagroom
witte peper
4takjesverse tijm,alleen de blaadjes
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Snijd de bloemkool in grove roosjes en meng deze met een scheut bakolie en zout op het bakpapier. Snijd het topje van de bol knoflook eraf (zodat de teentjes open komen te liggen) en leg op een velletje aluminiumfolie. Besprenkel met olie en een snuf zout. Pak goed strak in de folie en leg tussen de bloemkoolroosjes. Zet dit 30 minuten in de oven.
Tip: Met het roosteren van de knoflook neem ik nu een kortere weg, maar in dit artikel lees je de ultieme manier om knoflook te roosteren. Waanzinnig lekker en de knoflookpuree die je daarmee kunt maken kun je ook perfect in kleine porties invriezen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een ijsblokjeshouder.
Zorg dat de kikkererwten drooggedept zijn. Ik gebruik ze trouwens uit stazak en dan hoef je ze niet uit te laten lekken. Meng daarna in een kom met 1 tl bakolijfolie, de komijn, kurkuma en een snuf zout.
Open na 15 minuten de oven, schep de bloemkoolroosjes om en maak ruimte voor de kikkererwten die je ook op het bakpapier schept. Zorg dat alles zo evenredig mogelijk is verdeeld. Geen bergjes maken dus.
Als de bloemkool gaar is, schep je deze over in een soeppan. Houd wel een paar mooie roosjes achter voor de garnering. Schenk er 1 liter hete groentebouillon bij en breng aan de kook. Laat 15 minuten pruttelen.
Knijp ondertussen de zachte knoflook uit de teentjes en roer door de soep. Pureer daarna helemaal glad met de staafmixer of blender.
Roer als laatste de slagroom door en proef. Breng verder op smaak met witte peper.
Serveer de bloemkoolsoep in kommen met een flinke schep van de kikkererwten, wat roosjes bloemkool en blaadjes tijm.