Mijn baba ganoush vind ik het allerlekkerst als deze rokerig smaakt. Ik roosterde daarvoor eerst de aubergines en knoflook. Bekijk hier het recept.
Gang Smeersel
Keuken Midden-Oosters
Trefwoord aubergine, knoflook, tahin
Voorbereidingstijd 15 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur15 minutenminuten
Porties 1bakje
Ingrediënten
2aubergines
1bolknoflook
bakolijfolie
2eltahin
1citroen
½tlgerookt paprikapoeder,zoet/mild
½tlkomijnpoeder
zeezout
olijfolie extra vergine
2takjesplatte peterselie
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Prik de aubergines rondom in met een scherp mes, smeer ze in met bakolie en pak ze per stuk in aluminiumfolie. Vouw goed dicht. Snijd een kapje van de bol knoflook af en pak ook in aluminiumfolie met een scheutje bakolie en snufje zout. Rooster ze 1 uur in de oven.
Tip: Leg de aubergines en knoflook ingepakt op de barbecue voor een nog intensere smaak. Ze hebben dan minder lang nodig en keer de aubergines regelmatig.
Haal daarna uit de oven, pak voorzichtig uit en laat afkoelen zodat je later niet je handen verbrandt.
Schraap het vruchtvlees van de aubergine uit de vellen en knijp 3 teentjes uit de bol knoflook. Meng alles in de keukenmachine met de tahin, sap van ½ citroen, gerookt paprikapoeder, komijn en een snufje zout. Maal helemaal fijn tot een romige dip. Proef en voeg eventueel extra tahin of citroensap toe naar smaak.
Tip: De geroosterde knoflook die je overhoudt is heerlijk door een soep of pastasaus.
Serveer de baba ganoush met een scheutje olijfolie extra vergine, snufje gerookt paprikapoeder en wat platte peterselie ter garnering.
Notities
Met dit recept maak je een flink bakje vol.
Bereiding: 15 minuten + Oven: 1 uur.
Tip: Leg de aubergines en knoflook ingepakt op de barbecue voor een nog intensere smaak. Ze hebben dan minder lang nodig en keer de aubergines regelmatig.
Tip: De geroosterde knoflook die je overhoudt is heerlijk door een soep of pastasaus.