Met Hollandse kersen kun je heerlijke taarten bakken. Zoals deze kersen kruimeltaart met een vleugje gember in de crumble. Zalige combinatie!
Gang Gebak
Keuken Zoet
Trefwoord gember, kersen
Voorbereidingstijd 45 minutenminuten
Bereidingstijd 55 minutenminuten
Afkoelen 1 uuruur
Totale tijd 2 uuruur40 minutenminuten
Porties 12personen
Equipment
dichte taartvorm of vlaaivorm van 32 cm
Ingrediënten
Korstdeeg:
300grbloem
30grpoedersuiker
½tlzout
225grkoude roomboter,in blokjes
1 - 2elijswater
Crumble:
75grsuiker
63grbloem
1cmgeraspte verse gemberwortel
75grkoude roomboter,in blokjes
Vulling:
1kgrijpe kersen
125grsuiker
30grmaïzena
¼tlzout
1elcitroensap
Instructies
Doe alle ingrediënten voor het korstdeeg behalve het ijswater in de kom van de keukenmachine en druk op de pulseknop tot het een geheel wordt. Voeg eventueel 1 - 2 eetlepels ijswater toe als het deeg nog te droog is. Verpak het deeg vervolgens in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
Maak de crumble op dezelfde manier. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en pulse tot een kruimelig geheel. Doe dit in een kom en zet in de koelkast tot verder gebruik.
Was de kersen en ontpit ze.
Doe de kersen met de suiker, maïzena, zout en citroensap in een kom. Schep alles goed om en laat staan tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet de taartvorm in en bekleed deze met bakpapier.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad of tussen 2 vellen bakpapier uit tot het de juiste diameter heeft om de vorm te bekleden. Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk de randen goed aan.
Schep met een schuimspaan de kersen uit de kom en op het deeg. Laat daarbij zoveel mogelijk vocht in de kom achter.
Verdeel de crumble over de taart en bak 30 minuten in de oven. Verlaag daarna de temperatuur van de oven naar 175 graden en bak de taart nog 25 minuten of tot hij goudbruin is.
Laat de kersen kruimeltaart volledig afkoelen en snijd in punten. Serveer voor de liefhebbers met slagroom en bewaar de overgebleven taart in de koelkast.
Notities
Met dit recept maak je 1 taart waar je 12 punten uithaalt.