Deze zoetzure pompoen met sinaasappel, kardemom en kruidnagel heb je binnen 15 minuten gemaakt en kun je na een dag al eten.
Gang Bijgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord azijn, pompoen, sinaasappel
Voorbereidingstijd 15 minutenminuten
Bereidingstijd 1 dagdag
Totale tijd 1 dagdag15 minutenminuten
Porties 1pot
Equipment
1 gesteriliseerde weckpot met inhoud van 500/600 ml
Ingrediënten
200mlnatuurazijn
100mlwater
100grsuiker
1tlzout
250groranje pompoen,geschild en in dunne plakjes
schillen van 1/2 biologische sinaasappel
4kardemompeulen
4kruidnagels
1tlkorianderzaad
Instructies
Meng de azijn, water, suiker en zout in een steelpan. Verwarm en roer tot de suiker is opgelost.
Voeg de plakjes pompoen en sinaasappelschillen toe aan het vocht samen met de kardemompeulen, kruidnagels en korianderzaad. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 3 tot 5 minuten pruttelen. Tijd is afhankelijk van hoe dun je de plakjes hebt gesneden, ze moeten namelijk nog wel een beetje bite houden.
Schep de pompoenplakjes, samen met de sinaasappelschillen en specerijen, voorzichtig in de gesteriliseerde weckpot. Schenk daarna het vocht erbij tot 1 cm onder de rand. Laat 10 minuten afkoelen, sluit daarna het deksel en zet de pot op z’n kop zodat deze vacuüm kan trekken. Zo kun je ‘m maanden bewaren in de voorraadkast. Maar als je net als ik niet kan wachten, dan is een dagje in de koelkast ook een prima plan.
Na het verbreken van het vacuüm kun je de afgesloten pot nog weken afgedekt in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat je altijd met een schone vork de pompoen uit de pot haalt, anders bederft de inhoud wel sneller.
Notities
Met dit recept maak je 1 pot van circa 500 ml inhoud.
Bereiding: 15 minuten + Wachten: 1 dag.
Als ik ga inmaken vul ik altijd de weckpot vast even met de rauwe groenten die ik heb gesneden. Zo weet ik gelijk of het gaat passen. Daarna steriliseer ik de pot door ‘m even uit te koken. Steriliseren kan trouwens ook door ‘m te wassen in de vaatwasser.