Een croque madame met een perfect spiegelei 'on top' kun je ook heel goed maken van oud stokbrood, een feest voor het weekend.
Gang Ontbijt
Keuken Frans
Trefwoord Brood, ei, kaas, mosterd
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 20 minutenminuten
Porties 3broodjes
Ingrediënten
½oud stokbrood
gezouten boter
3elgrove mosterd
50grgeraspte gruyère
50grgeraspte mozzarella
5grverse bieslook,fijngehakt
3plakkenham,naar keuze
koolzaadolie of bakolijfolie
3eieren
zout,gerookt zeezout is hier fantastisch voor
zwarte peper
Instructies
Snijd het stokbrood, schuin, in 3 stukken. In 4 stukken kan ook, dan worden ze iets minder dik. Het is belangrijk om schuine stukken te snijden, omdat je die straks makkelijker kunt bakken in de pan door de vorm.
Snijd ieder stuk doormidden en besmeer de broodjes aan alle kanten met gezouten boter. Smeer 1 el mosterd op het onderste broodje en strooi er royaal wat gruyère, mozzarella en bieslook over. Houd ongeveer 1/3 van de kazen over. Dek af met een plakje ham en de bovenkant van het stokbrood.
Verhit een hapjespan met antiaanbaklaag op middellaag vuur en schenk er een scheut koolzaadolie in. Leg de croques in de pan en bak ze aan alle kanten goudbruin. Dus de onder- en bovenkant, maar ook beide zijkanten. Zet het vuur niet te hoog, want dan gaan ze snel verbranden en je wilt juist dat ze langzaam garen. Het omdraaien doe je het makkelijkste met 2 spatels.
Als alle kanten gebakken zijn, leg je ze weer op de onderkant en verdeel je de resterende geraspte kazen over de bovenkanten. Zet het vuur iets lager en leg de deksel op de pan. Laat de kaas nu langzaam smelten.
Ondertussen verhit je een tweede koekenpan en daarin schenk je een royale scheut koolzaadolie. Breek de eieren voorzichtig in de pan en bak op middellaag vuur 3 perfecte spiegeleieren met een zachte dooier. Druppel af en toe wat van de warme olie over de eidooier. Zo stolt de buitenkant sneller, maar blijft de binnenkant zacht.
Verdeel de gebakken stokbroodjes over 3 borden. Schep de spiegeleieren uit de pan en leg ze op de bovenkant van de croque madame. Strooi er nog wat zout en zwarte peper over en serveer met een bakje grove mosterd.