Gooi de parmezaankorst nooit weg! Je maakt er namelijk deze heerlijke groentesoep met parmezaankorstjes en witte bonen van.
Gang Soep
Keuken Vegetarisch
Trefwoord bonen, parmezaanse kaas, prei, wortel
Voorbereidingstijd 1 dagdag
Bereidingstijd 1 uuruur20 minutenminuten
Totale tijd 1 dagdag1 uuruur20 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
200grgedroogde witte bonen
4wortels
1stengel prei
1bosje bladpeterselie
1ui
olijfolie
200grParmezaankorsten,zie notities
5elwitte wijn
1,5lwater
1laurierblaadje
1tlpeperkorrels
8witte champignons
100grParmezaanse kaas,de korst kan gelijk in de soep
Instructies
Week de witte bonen een nachtje in een bak met ruim koud water.
Bereid de groenten voor. Schil de wortels, leg de schillen apart, en snijd ze daarna in plakjes van 5 mm dik. Verwijder het groen van de prei, snij het preiwit ook in schuine plakjes zoals de wortels en maak het groen grondig schoon. Hak de peterselie grof en hou de steeltjes apart. Pel, bewaar de schillen, en snijd de ui in kwarten.
Maak de bouillon. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en stoof de parmezaankorstjes, het groen van de prei en de wortel- en uischillen goudbruin. Blus met de witte wijn en laat enkele minuten inkoken. Zet alles onder met het water en voeg de laurier, peterseliesteeltjes en peperkorrels toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 20 minuten pruttelen.
Opmerking: In het originele recept werd geen zout toegevoegd aan de bouillon, maar ik heb er toch eigenwijs een theelepel grof zeezout aan toegevoegd.
Zeef de bouillon en doe er de uitgelekte witte bonen bij. Laat 30 minuten koken tot de bonen gaar zijn.
Maak het garnituur. Snijd de champignons in kwarten. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak de wortels goudbruin. Voeg het preiwit toe en zet half onder met water. Laat stoven tot het water is ingekookt en doe er ook de champignons bij. Haal de pan van het vuur als de groenten gaar zijn en voeg ze toe aan de bouillon. Proef de soep en kruid verder met peper en zout.
Serveer de groentesoep met parmezaankorstjes in diepe borden en garneer met de gehakte peterselie, geraspte Parmezaanse kaas en wat druppeltjes olijfolie.
200 gr korstjes is best veel, kwam ik achter. Ik kwam niet verder dan 3 korstjes die ik had verzameld en deze heb ik uiteindelijk gebruikt voor de soep. Wat perfect ging.
Je houdt waarschijnlijk champignons over en misschien ook wortels. Die kun je de volgende dag in plakjes snijden en smoren in een hapjespan met olie of boter. Breng op smaak met zout, peper en verse, gehakte kruiden.