Zin in een zomerse variant van mac and cheese? Maak dan eens mijn mac and cheese met courgette, citroen, cheddar en feta.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Trefwoord citroen, courgette, kaas, macaroni
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 20 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
zout
400grmacaroni
1courgette,in kleine blokjes
optioneel: 100 - 150 gr doperwten
75grboter
4elbloem
600mlmelk
175grcheddar,geraspt
150grfeta,verkruimeld
1bio citroen,rasp en sap
zwarte peper
15grverse kruiden,blaadjes fijngehakt (ik combineerde basilicum, munt en platte peterselie)
Instructies
Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg een snuf zout toe en strooi de macaroni in het water. Laat 9 minuten koken tot beetgaar. Voeg na 2 minuten de blokjes courgette toe en kook mee.
Tip: als je ook nog doperwten wilt toevoegen, kook deze dan de laatste 5 minuten mee.
Smelt ondertussen de boter in een pan met dikke bodem (ik gebruik daar altijd een gietijzeren braadpan voor) op middelhoog vuur en voeg de bloem toe. Roer met een pollepel een paar minuten tot de bloem gebakken is, maar laat deze niet kleuren. Schenk daarna de melk erbij in een straaltje terwijl je klopt met een garde. Als de saus egaal is, zet je het vuur wat lager en roer je de cheddar en feta erdoor. Blijf rustig roeren tot de kazen helemaal gesmolten zijn. Feta heeft wat langer nodig dan de cheddar, maar uiteindelijk smelt deze ook.
Giet de macaroni en courgette af en schep deze door de kaassaus. Breng op smaak met citroenrasp, -sap, zout en peper. Roer als laatste de verse kruiden erdoor.
Tip: Voeg naast de rasp eerst het sap van een halve citroen toe. Niet iedereen houdt van een sterke citroensmaak en extra toevoegen kan altijd nog.
Serveer de mac and cheese met courgette direct zodat de saus heerlijk romig blijft. Heb je een kliekje over en wil je deze later nog een keer opwarmen? Voeg dan een scheutje melk toe tijdens het opwarmen zodat de saus weer romig wordt.