Voor iedere Formule 1 race maken we een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race is. Deze keer de Spaanse kiptapas, oftewel pinchitos de pollo, met sangria van Sander.
500mlfrisdrank lemon-lime of bruiswater met citroensmaak
1sinaasappel
1/2doosjeaardbeien
stukjes verse ananas
2perziken, of 1 doosje diepvriesperziken in partjes
ijsklontjes
Instructies
Bereiding kip tapas:
Verwijder de zaadlijsten van de paprika, pel de ui en knoflook en hak alles in grove stukken.
Doe in een beker (of kom van keukenmachine), meng met alle overige ingrediënten (behalve de rozemarijn en kip!) plus royaal gemalen zwarte peper, 3 tl zeezout, een royale scheut olijfolie en optioneel de gerookte citroenolie. Pureer met de staafmixer of in de keukenmachine tot een smeerbare oranje pasta. Doe deze marinade in een grote kom of in een ziplockzak.
Snijd de kippendijen in blokjes die groot genoeg zijn om aan een stokje te rijgen. Leg deze in de zojuist gemaakte marinade en meng goed. Voeg het takje rozemarijn toe en l aat afgedekt/afgesloten minimaal 5 uur marineren in de koelkast. Liefst nog langer, bijvoorbeeld de hele nacht.
Week op het laatst voldoende kleine satéprikkers in water (ca 20 voor 500 gram) en rijg de gemarineerde kipblokjes aan de prikkers. Met korte spiesjes is 2 - 3 stukken kip per spiesje prima.
Rooster de stokjes daarna op de barbecue. Bij voorkeur eerst 10 minuten op indirecte hitte (circa 160 - 170 graden), en gril ze vervolgens nog een paar minuten af boven direct vuur. Wil je zeker weten dat het vlees helemaal gaar is, check dan de kerntemperatuur van de kip, die moet 70 graden zijn. Grill de kip niet te lang, dan wordt hij taai en verbrandt de marinade.
Bereiding witte sangria:
Meng de gin met de suiker in een grote glazen kan (min. 1,5 liter).
Laat 5 minuten staan en meng daarna nogmaals zodat de suiker is opgelost.
Snijd de sinaasappel in dunne, halve plakken, halveer de aardbeien, snijd de ananas en de perzik in parten.
Voeg het fruit toe aan de kan.
Schenk de cava erbij en roer voorzichtig door met een lange houten lepel.
Laat dit minimaal een uur intrekken, liefst in de koelkast.
Net voor het opdienen vul je de sangria aan met bruisend (citroen-)water en lekker veel ijsblokjes en roer je nog 1 keer voorzichtig door.
Notities
Met dit recept maak je een hapje van circa 20 spiesjes voor tijdens de Formule 1 race.
Bereiding marinade: 20 minuten
Marineren: 5 - 12 uur
Spiesjes maken: 10 minuten
Barbecueën: circa 10 minuten indirect garen, daarna nog 3 - 5 minuten afgrillen op direct vuur
Sangria: 10 minuten bereiding, plus nog minimaal een uurtje laten intrekken