Dorade uit de oven is een van de makkelijkste visbereidingen. Ik heb een heerlijk recept voor je met gember, knoflook en peper.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Trefwoord dorade, gember, knoflook, sojasaus
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 25 minutenminuten
Totale tijd 45 minutenminuten
Porties 2personen
Equipment
groot vel bakpapier
Ingrediënten
3teentjes knoflook
3cmgember
1rode peper
2stengels lente-ui
½citroen
1hele dorade,schoongemaakt door de visboer
sesamolie
2elsojasaus
2elwitte wijn
1tlvissaus
1citroen
4takjes koriander
zwarte peper
serveer erbij: witte rijst (smaakt super met de saus) en gewokte bimi of kailan met oestersaus
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat klaar met daarop een groot vel bakpapier.
Snijd de knoflook in dunne plakjes en de gember en rode peper in dunne luciferreepjes. De lente-ui snijd je in dunne ringetjes. Snijd de citroen in schijfjes.
Was de dorade onder de koude kraan, zowel aan de buiten- als binnenkant. Dep daarna droog met keukenpapier. Maak met een scherp mes 3 inkepingen in het vel aan beide zijdes. Smeer de hele vis licht in met sesamolie. Vul de vis met 2 schijfjes citroen en een klein beetje van de gember en peper. Steek wat plakjes knoflook in de inkepingen.
Houd wat gember, peper en lente-ui achter voor de garnering. Meng de overgebleven knoflook, gember en peper met de lente-ui. Verdeel de helft over het midden van het bakpapier en leg hier de dorade op. Verdeel de andere helft over de vis.
Zet de zijkanten van het bakpapier iets omhoog en sprenkel de sojasaus, witte wijn en vissaus over de vis. Als laatste gaat er nog een snufje gemalen zwarte peper over. Vouw nu het bakpapier goed dicht als een envelopje (oftewel ‘en papillotte’). Als je dorade net te groot is kun je ook een tweede vel bakpapier over de vis leggen en dan de zijkanten van beide bakpapiertjes goed in elkaar rollen/vouwen. Belangrijkste is dat er geen stoom uit kan ontsnappen, zodat de garing in het bakpapier plaats vindt.
Zet de bakplaat in de oven voor 20 - 25 minuten, tijd is afhankelijk van de grootte. Bij mijn dorade van 450 gram was 22 minuten perfect, zeker met deze stoomtechniek.
Haal de dorade uit de oven en plaats de vis voorzichtig op een mooie schaal, samen met de saus en en smaakmakers. Garneer met de overgebleven gember, peper en lente-ui, wat blaadjes koriander en overgebleven schijfjes citroen.
Notities
Hoofdgerecht voor 2 personen (1 dorade eet je met gemak met 2 personen).