Deze verse aspergesoep maak je van de schillen van de asperges.De vulling bestaat uit stukjes asperge, gebakken doperwten met sjalot en verse dille en bieslook.
200grverse doperwten, vers of diepvries (zie notities)
zwarte peper
1citroen
20grbloem
1elfijngehakte dille
1elfijngehakte bieslook
optioneel: slagroom
serveer erbij: knapperig brood en gezouten boter
Instructies
Schil de asperges goed en snijd de kontjes eraf. Leg de geschilde asperges apart en meng de schillen en kontjes in een soeppan met 1 liter water, de groentebouillonblokjes en sjalot. Breng aan de kook en laat 30 minuten pruttelen. Giet daarna af, in een tweede pan, door een fijnmazige vergiet en druk de schillen uit met de bolle kant van een lepel. De schillen kun je daarna weggooien.
Fruit ondertussen de lente-ui in een klontje boter met een snuf zout op middellaag vuur. Voeg de doperwten toe en bak ze circa 8 minuten als ze vers zijn. Diepvriesdoperwten hoeven maar 3 minuten. Proef en breng naar wens verder op smaak met peper, citroensap en eventueel nog een snufje zout.
De geschilde asperges kook je 3 - 5 minuten (afhankelijk van de dikte, ik hanteer 4 minuten bij AA asperges) met een klontje boter, snuf zout en een kneepje citroensap. Zet daarna het vuur uit en laat ze nog 8 minuten nagaren in het hete water. Snijd de asperges daarna in plakjes, maar houd de kopjes intact.
Tip: Ik kook mijn asperges altijd in een vierkante grillpan. Zo kun je ze liggend koken en daardoor garen ze heel gelijkmatig.
Zet de pan waar je de aspergebouillon in hebt gemaakt weer op het vuur (veeg ‘m wel eerst even schoon met keukenpapier) en smelt hierin de 20 gram boter. Roer daarna de bloem erdoor en gaar deze al roerende voor een paar minuten. Schenk de bouillon erbij in delen terwijl je klopt met een garde. Laat nog 5 minuten rustig pruttelen. Proef daarna en voeg eventueel nog wat zout toe naar smaak.
Tip: Door een roux te maken van boter en bloem, wordt de soep dikker. Ik heb ervoor gekozen om deze aspergesoep vrij dun te houden. Als je ‘m wat dikker wilt, maak je meer roux. Bijvoorbeeld van 30 gram boter en 30 gram bloem.
Roer de gebakken doperwten, stukjes asperge en de fijngehakte kruiden erdoor. Voeg eventueel nog een scheutje slagroom naar wens toe, daarmee maak je de soep ook iets dikker, en laat daarna niet meer boven het kookpunt uit komen.
Serveer de soep met knapperig brood en eventueel wat gezouten boter.
Notities
Met dit recept maak je een soep voor 4 personen. Perfect als lunchgerecht, als voorgerecht (dan kunnen er wel 6 personen van eten) of lichte avondmaaltijd.
Verse doperwten hebben mijn voorkeur, deze geven een licht bittertje aan de smaak. Hou je meer van zoete doperwten, kies dan voor diepvriesdoperwten. Deze hoef je minder lang te bakken.