Krokante kippendijen met cidersaus en radijssalade
Benieuwd hoe je perfect krokante kippendijen maakt in de pan? Ik vertel het je in mijn recept en geef ook heerlijke bijgerechten.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Gevogelte
Trefwoord aardappel, cider, kip, radijs
Bereidingstijd 40 minutenminuten
Totale tijd 40 minutenminuten
Porties 4personen
Ingrediënten
1kgbloemige aardappels
zout
200mlmelk
10grboter
25grgeraspte Parmezaanse kaas
zwarte peper
4kippendijen mét vel
1tlgemalen korianderzaad
1tlgemalen kardemom
1/2tlknoflookpoeder
zonnebloemolie
1fles Galipette Cidre Bretonse Brut,zie notities
1bos radijsjes mét loof
olijfolie extra vergine
150grdoperwten uit de diepvries,vers kan ook, dan wel eerst even blancheren
Instructies
Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar in een bodempje gezouten water met de deksel schuin op de pan. Giet daarna af. Verwarm de melk met de boter in de pan en voeg de aardappels weer toe, samen met de Parmezaanse kaas. Stamp tot een grove puree en breng naar wens verder op smaak met peper en zout. Houd warm tot serveren.
Dep in de tussentijd de kippendijen goed droog met keukenpapier. Meng de koriander, kardemom, knoflook, 1 tl zout, snufje peper en 1 el zonnebloemolie door elkaar en smeer de kippendijen hier helemaal mee in. Leg ze op een plank met het vel naar boven.
Verhit een braad- of koekenpan met een royale laag olie op middelhoog vuur. Het vel moet er straks goed in kunnen liggen om goed krokant te worden. Leg de kippendijen op hun vel in het vet en laat in circa 5 - 7 minuten mooi bruin en krokant garen. Laat eerst een paar minuten liggen en schuif daarna af en toe even heen en weer. Vind j het te hard gaan of spettert de boel te hard, zet dan het vuur wat lager. Het hoeft niet snel, maar wel goed.
Draai de kippendijen om en bak ze 2 minuten aan de andere kant. Schenk daarna voorzichtig een laag cider in de pan tot halverwege de kippendijen. Maar let op, schenk het niet over de kippendijen heen en zorg dat de cider niet het vel raakt, want dan ben je je krokante velletje kwijt. Zet het vuur lager en laat 10 minuten sudderen zonder deksel zodat de dijen verder garen en je saus inkookt.
Snijd terwijl je wacht de radijsjes in dunne plakken en was en droog het radijsloof goed. Ik gebruik hier altijd een slacentrifuge voor.
Schep na 10 minuten de krokante kippendijen uit de pan (vel naar boven nog steeds) en houd warm. Bijvoorbeeld in een voorverwarmde oven van 50 graden. Schep tevens de saus uit de pan en houd deze ook warm.
In dezelfde pan (maak ‘m vooral niet schoon) schenk je 1 eetlepel olijfolie extra vergine. Bak de radijsjes er kort in met de doperwten. Schep op het laatst het loof erdoor met een snuf zout en peper en bak nog 1 minuut.
Zet 4 mooie borden klaar, verwarm ze idealiter ook even voor in de oven, en schep op ieder bord een royale schep van de cidersaus. Leg hier een kippendij op, met het krokante velletje naar boven, en maak de borden verder op met de aardappelpuree en radijssalade. Serveer er eventueel een glas gekoelde Galipette Cidre naar keuze bij, met wat ijsblokjes.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereiding: 40 minuten.
Op de vraag 'Kan dit ook met een andere cidersoort als ik de Galipette niet kan vinden?' is het antwoord vast en zeker ja. Maar ik weet niet welk ander merk, dat moet je zelf even uitzoeken ;-).