Hot cross buns zijn zoete, goedgevulde broodjes die traditioneel met Pasen worden gegeten. Ik heb een heerlijk recept voor je.
Gang Gebak
Keuken Engels
Trefwoord abrikozen, rozijnen, sinaasappel
Voorbereidingstijd 45 minutenminuten
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Rijzen 3 uuruur
Totale tijd 4 uuruur5 minutenminuten
Porties 12broodjes
Ingrediënten
200mlvolle melk
50grboter
7grinstant gist,1 zakje
500grpatentbloem
100grlichtbruine basterdsuiker
1tlzout
2tlgemalen kaneel
1tlgemalen kruidnagel
1tlgemalen kardemom
2eieren,m, losgeklopt
zonnebloemolie
100grgedroogde abrikozen
50grrozijnen
50grkrenten
1navelsinaasappel,schil raspen
50grpecannoten
75grbloem
circa 50 ml koud water
2eljam naar keuze,mijn favoriet is sinaasappel-gemberjam, maar abrikozenjam is ook heerlijk
Instructies
Meng 100 ml melk en de 50 gr boter in een steelpan en verwarm tot het kookpunt terwijl je roert. Zet het vuur uit en blijf roeren tot de boter is gesmolten. Schenk er 100 ml koude melk bij zodat het mengsel lauwwarm is. Roer de gist erdoor en laat even staan.
Opmerking: Instant gist hoef je volgens de gebruiksaanwijzing niet eerst te activeren voor je het toevoegt aan je bloem of meel. Maar ik heb zelf gemerkt dat het iets verwarmen wel een beter effect heeft op het rijzen van mijn brood. Ik vroeg aan een bakker waar dit aan kan liggen en waarschijnlijk zijn de rest van mijn ingrediënten dan te koud waardoor het rijzen langer duurt. Daarom kies ik ervoor om mijn instant gist altijd iets te verwarmen voordat ik ga kneden.
Meng in een grote kom de patentbloem met de basterdsuiker, zout, kaneel, kruidnagel en kardemom. Schenk het melkmengsel met de gist en de losgeklopte eieren erbij. Roer dit met de steel van een pollepel door elkaar tot het net gemengd is.
Nu is het tijd om te kneden. Dit kun je met de hand doen, circa 10 - 15 minuten op een met bloem bestoven werkblad, of met de keukenmachine (zoals ik het altijd doe) circa 10 minuten met de deeghaak. Tijd aangeven is altijd lastig, want je moet goed kijken naar je deeg. Als het helemaal is samengekomen, glanst, niet meer plakt (aan je werkvlak of aan de randen van de kom) en terugveert als je erin duwt met je vinger is het goed.
Haal het deeg uit de kom en vorm er een bol van. Vet de kom heel licht in met zonnebloemolie en leg het deeg er weer in. Dek af met een schone theedoek of vershoudfolie en laat het in 1,5 - 2 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Tip: Ik laat mijn deeg altijd rijzen in de oven. Daarvoor heeft mijn oven een speciale rijsstand (temperatuur tussen de 30 en 40 graden). Maar je kunt ook de oven even aanzetten op 50 graden en weer uitzetten als deze op temperatuur is gekomen. Zet daarna je afgedekte kom in de oven en laat daarna lekker met rust. Zo kan het deeg vaak wel sneller rijzen en ben je misschien in 1 - 1,5 uur klaar.
In de tussentijd ga je de vulling maken. Snijd daarvoor de gedroogde abrikozen in kleine stukjes (ongeveer net zo groot als de rozijnen) en meng deze met de rozijnen en krenten in een kom.
Boen de schil van de sinaasappel schoon en rasp deze. Bewaar dit afgedekt. Pers daarna de sinaasappel uit en meng het sap met de abrikozen, rozijnen en krenten. Laat dit een half uurtje wellen, giet af en dep de gedroogde vruchten droog met keukenpapier.
De pecannoten rooster je een minuut of 5 in een koekenpan zonder vet tot ze gaan geuren. Schep over op een plank, laat afkoelen en hak daarna in stukjes die ook net zo groot zijn als de rozijnen.
Als het deeg goed is gerezen, stort je het op een met bloem bestoven werkvlak. Sla de lucht eruit en vorm het ruw met je handen tot een plak. Hierop komen de gedroogde vruchten, de sinaasappelrasp en de pecannoten. Kneed dit door je deeg tot je een samenhangend geheel hebt wat niet plakt en vorm hier een bol van.
Zet een bakplaat klaar met bakpapier en een keukenweegschaal klaar. Weeg je volledige bol (die van mij was bijna exact 1200 gr) en bepaal hoeveel hot cross buns je wilt bakken. Bijvoorbeeld 12 van circa 100 gram per stuk of 15 van circa 80 gram per stuk. Snijd je deeg in de gewenste hoeveelheden en weeg alles af zodat je zeker weet dat je bolletjes even groot zijn.
Opmerking: Op de foto zie je 9 hot cross buns en niet 12, dat klopt. Komt omdat ik nog een tweede vullingsmaak wou testen, maar niet weer zoveel buns wou bakken ;-).
Vorm nu met je handen bolletjes en zorg dat ze aan de bovenkant helemaal glad zijn (natuurlijk mag er wel wat vulling uitkomen). Draai het deeg aan de onderkant van de bolletjes met je vingers dicht en leg ze netjes in een patroon (3x4 of 3x5) op het bakpapier. Laat er ongeveer 1 tot 1,5 cm ruimte tussen zodat ze de ruimte hebben om verder te rijzen. Dek af met de theedoek (zweer ik bij) of met vershoudfolie die je eerst licht invet met zonnebloemolie) en laat verder rijzen voor 45 - 60 minuten of tot ze weer in volume zijn verdubbeld.
Nu is het tijd voor de laatste stap voordat je gaat bakken! Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) en maak het mengsel waarmee je de kruizen gaat maken.
Meng daarvoor de 75 gr bloem met 50 ml koud water en roer door elkaar tot je een klontvrij mengsel hebt. Je wilt een soort dik pancakebeslag hebben wat niet te stug, maar ook niet te vloeibaar mag zijn. Want je gaat het op de broodjes spuiten en wilt dat het erop blijft liggen. Voeg extra water toe als het nog niet spuitbaar is en voeg extra bloem toe als je te enthousiast bent geweest met het water. Schep het mengsel in een spuitzak (of een ziplock zakje waar je een puntje vanaf knipt) en maak eerst horizontale lijnen en daarna verticale lijnen over de broodjes tot ieder broodje zijn kruis heeft. Je kunt gewoon doorspuiten in een rechte lijn.
Zet je bakplaat daarna in de oven en bak de hot cross buns (op basis van 12 stuks van 100 gram) 20 minuten op 200 graden. Als je kleinere buns maakt, mogen ze ook wat korter in de oven. Als de bovenkanten van de broodjes mooi bruin zijn en de kruizen er mooi wit bij afsteken zijn ze goed.
Haal uit de oven en laat ze iets afkoelen op een rooster, maar niet te lang. Verwarm je jam zodat het vloeibaar wordt. Haal eventueel door een zeef als er stukjes fruit in zitten en kwast de bovenkanten in ermee.
Serveer de hot cross buns warm met gezouten boter en wat van de jam. Geniet!