Een heerlijk luchtige appelcake met amandel, plakjes appel en geweekte cranberries. En ook nog eens heel makkelijk te maken.
Gang Gebak
Keuken Zoet
Trefwoord amandel, appel, cranberry
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 45 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur15 minutenminuten
Porties 1cake
Equipment
springvorm van 24 - 26 cm
Ingrediënten
75grgedroogde cranberries
om te weken: warm water, sinaasappelsap of amaretto
150grwitte basterdsuiker
3L(of 4 M) eieren,op kamertemperatuur
4 - 5(450 - 500 gr) appels, bij voorkeur goudreinet/schone van boskoop appels
citroensap
175grboter,op kamertemperatuur
2tlvanille extract
200grbloem
2tlbakpoeder
zout
50gramandelmeel
2 - 3elamandelschaafsel om erover te strooien
1elrietsuiker om erover te strooien
Instructies
Meng de gedroogde cranberries met warm water, sinaasappelsap of amaretto (naar keuze) tot ze net onder staan en laat 20 minuten weken.
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een springvorm van 24 - 26 cm met bakpapier en vet de rand in met boter of bakspray.
Klop de basterdsuiker en eieren 10 minuten met de keukenmachine tot je een extreem luchtig mengsel hebt wat meer dan verdubbeld is. Dit zorgt ervoor dat je straks een hele luchtige appelcake krijgt.
Schil in de tussentijd de appels, verwijder de klokhuizen en snijd iedere appel in 8 parten. Snijd daarna ieder partje in dunne plakjes. Meng ze in een kom met wat citroensap om verkleuren tegen te gaan.
Snijd de zachte boter in blokjes en klop die erdoor (met de grote klopper) tot het net gemengd is. Het mengsel gaat iets schiften, dat is niet erg. Klop als laatste het vanille extract er snel door.
Zeef de bloem, bakpoeder en een snufje zout boven de kom en spatel daarna samen met het amandelmeel door elkaar tot het net gemengd is.
Giet de cranberries af in een vergiet en voeg ze met aanhangend vocht en de plakjes appel toe aan het beslag. Spatel het rustig door elkaar.
Spatel het beslag in de springvorm en strijk glad. Strooi het amandelschaafsel erover en als laatst de rietsuiker. Daardoor krijgt de appelcake straks een lekkere crunch.
Bak de appelcake 40 - 45 minuten in het midden van de oven. Test of de cake gaar is door een satéprikker in het midden te steken. Als deze er droog uitkomt, is de cake goed.
Haal de springvorm uit de oven en laat helemaal afkoelen op een rooster voordat je de vorm losmaakt en de cake gaat aansnijden.