Geïnspireerd door een Amerikaanse traditie maakte ik dit nieuwjaarsgerecht met gestoofde bonen, rundvlees en boerenkool.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Trefwoord boerenkool, bonen, tomaat, vlees
Bereidingstijd 3 uuruur
Bonen weken 6 uuruur
Totale tijd 9 uuruur
Porties 4personen
Ingrediënten
Voor de ‘peas’:
250grgedroogde zwarte oogbonen,black eyed peas
plantaardige olie
400grrunderschenkel
zout
boter
1flinke ui,gesnipperd
2literkippenbouillon
zwarte peper
4takjes tijm
Voor het ‘cornbread’:
225grmaismeel
125grbloem
40grlichtbruine basterdsuiker
2tlbakpoeder
½tlbaking soda
1tlzout
225mlmelk
100mlkarnemelk
80grboter,gesmolten
Voor de gestoofde tomaten:
plantaardige olie
1kleine ui,gesnipperd
3teentjes knoflook,fijngehakt
zout
½tlpimentpoeder
400grtrostomaten,in blokjes
zwarte peper
Voor de ‘greens’:
plantaardige olie
150 - 200grgesneden boerenkool
zout
Instructies
Voor de ‘peas’:
Week de zwarte oogbonen 8 uur in water volgens de aanwijzingen op de verpakkingen. Spoel ze daarna af in een vergiet.
Verhit 2 uur voordat de zwarte oogbonen uitgeweekt zijn een braadpan met een scheut koolzaadolie of zonnebloemolie. Bestrooi de runderschenkel royaal met zout en bak rondom bruin aan. Schep daarna uit de pan.
Zet het vuur iets lager en voeg een klontje boter toe aan de pan, laat dit smelten. Fruit hierin de ui voor 5 minuten.
Schenk de kippenbouillon in de pan en verwarm. Leg de schenkel in de pan en laat 2 uur op laag vuur pruttelen met de deksel op de pan.
Proef de bouillon en voeg naar smaak zout en peper toe. Roer daarna de zwarte oogbonen erdoor en leg de takjes tijm in het vocht. Zet het vuur ietsje hoger en laat de bonen in 1 uur gaarkoken.
Giet de inhoud van de pan door een vergiet en vang het vocht op. Vis de takjes tijm eruit en gooi die weg. Haal de schenkel eruit en pluis het vlees fijn.
Zet de braadpan met het vocht op je kookplaat en laat op hoog vuur inkoken tot de helft. Zet daarna het vuur lager en schep de bonen en het vlees erdoor. Proef en breng eventueel naar wens verder op smaak.
Voor het ‘cornbread’:
1 uur voordat je bonen klaar zijn ga je het cornbread maken.
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een rond bakblik of gietijzeren skillet klaar, iedere diameter tussen de 24 en 28 cm is goed. Bekleed met bakpapier of vet goed in met boter of bakspray.
Roer de droge ingrediënten door elkaar in een kom met een vork. Daarna gaan de melk, karnemelk en boter erdoor met dezelfde vork.
Spatel het beslag in de vorm of skillet en zet deze voor 20 minuten in de oven.
Laat het cornbread iets afkoelen en serveer in punten bij je gerecht.
Voor de gestoofde tomaten:
Een half uur voordat je bonen klaar zijn ga je de gestoofde tomaat maken.
Verhit een pannetje met een scheut plantaardige olie en fruit hierin de ui en knoflook voor 5 minuten met een snuf zout en de pimentpoeder.
Voeg de blokjes tomaat toe samen met het water en laat circa 15 minuten op laag vuur pruttelen tot de tomaten helemaal zacht zijn.
Proef en breng naar wens verder op smaak met zout en peper.
Voor de ‘greens’:
Een kwartier voordat je bonen klaar zijn ga je de boerenkool maken.
Verhit een koekenpan met een scheutje plantaardige olie en roerbak hierin de boerenkool voor 8 minuten op middelhoog vuur met een snufje zout.
Roer de boerenkool daarna door de bonen.
Serveer de gestoofde bonen met het rundvlees en de boerenkool samen met de gestoofde tomaat en een royaal stuk van het ‘cornbread’. Geniet van dit mooie nieuwjaarsgerecht.
Notities
Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
Voorbereiding (weken van de bonen): 6 uur + Bereiding: 3 uur (Inclusief stoven).